globanna.gif (9272 bytes) 
globul2a.gif (67 bytes) Kako je nastal metliški grb

globul2a.gif (67 bytes) Legenda o Blaževi vasi

globul2a.gif (67 bytes) V Sloveniji imamo Jeruzalem

globul2a.gif (67 bytes) Kako je dobila vas Tenetiše ime

globul2a.gif (67 bytes) Od kod ime Srakovlje

globul2a.gif (67 bytes) Vas je dobila ime Tatinec

globul2a.gif (67 bytes) Dupljanska rokovnjaška pot

globul2a.gif (67 bytes) Hudičev bošt

globul2a.gif (67 bytes) Legende mojega kraja - prispevki iz OŠ Gorje

globul2a.gif (67 bytes) Zgodba o nastanku velesovkse cerkve

 globul2a.gif (67 bytes) Srednja vas pri Šenčurju

 globul2a.gif (67 bytes) Legenda o Kranjski gori

globul2a.gif (67 bytes) Vas Voklo

globul2a.gif (67 bytes) Zakaj Šenčurjanom pravijo godlarji

globul2a.gif (67 bytes) Legenda o domačem kraju

 

globul2a.gif (67 bytes) Ohcet  

globul2a.gif (67 bytes) Zmaj v Postojnski jami

globul2a.gif (67 bytes) Laško

globul2a.gif (67 bytes)  Maribor   Maribor-1 Maribor-2

globul2a.gif (67 bytes) Ravne na Koroškem

globul2a.gif (67 bytes) Celje

globul2a.gif (67 bytes) Vinska gora

globul2a.gif (67 bytes) Kulturna dediščina Celja

globul2a.gif (67 bytes) Benedikt

globul2a.gif (67 bytes) Bistrica ob Dravi

globul2a.gif (67 bytes) Pameče

globul2a.gif (67 bytes) Ceršak

globul2a.gif (67 bytes) Šempeter

globul2a.gif (67 bytes) Dravograd

globul2a.gif (67 bytes) Slovenske Konjice

globul2a.gif (67 bytes) Zgodba o Krvavcu

glohorsa.gif (146 bytes)
  metlika.jpg (42379 bytes)

Kako je nastal metliški grb
V tistih časih je bila Metlika vas. Na graščakov ukaz so vaščani sezidali poleg vasi grad Pungart, katerega so stražili grajski hlapci. V njem je živela tudi zlobna grofica. Kmetom je jemala žito, vino in živino. Kdor se je upiral ga je poslala v ječo. Zvezali so ga in vrgli na dno grajskega stolpa. Tam je umrl od lakote in žeje.

Grofica je pogosto preklinjala. Vedno, ko se je razjezila je zaklela. Takrat je vse otrpnilo od groze in strahu. Kogar je uklela, je okamenel, saj je imela njena kletev posebno moč.

Turki so napadali Metliko. Grofica je straži naročila, naj zbudijo vse hlapce, če bi se gradu približali Turki. Neko noč sta stražarja zaspala in Turki so preplezali grajsko obzidje ter vdrli v grad. Grofica je spoznala, da so prišli Turki. Bila je jezna in uklela nesrečna stražarja. Njena kletev ju je spremenila v črna krokarja, ki sta krakajoč zletela na streho grajskega stolpa. Turki so ubili zlobno grofico, grad pa zažgali, ostal je le grajski stolp, ki ga ogenj ni obliznil. Vse dneve in noči sta krokarja čepela na grajskem stolpu in žalostno krakala. Turki so še večkrat napadli Metliko ampak Metličani so se junaško borili proti njim in zato dobili mestne pravice – tako je Metlika postala mesto.

Sčasoma se je tudi grajski stolp sesul v prah in o gradu Pungartu ni bilo več ne duha ne sluha. S pomočjo te zgodbe je nastal mestni grb, ki predstavlja grajski stolp in na njem sedeča začarana stražarja.

Sestavila : Nina Breznik 6.a, Osnovna šola Metlika

Slikovno gradivo : iz gradiv Turističnega društva Vigred

glohorsa.gif (146 bytes)

Legenda o Blaževi vasi

Drašiči ležijo 6 km od Metlike. Štejejo okoli 300 prebivalcev. Drašiče delimo na Gorenjce, Dolenjce in Blaževo vas.

KAKO JE NASTALO IME BLAŽEVA VAS

Neko sončno popoldne se je nekaj kmetov iz vasi vračalo s polja domov. Utrujeni in prepoteni so počasi stopali. Nenadoma so zaslišali otroški jok. Pogledali so v grm in tam našli lepega malega dečka. Bil je v košarici in nag. Kmetje niso vedeli kaj naj z njim. Odločili so se, da ga vzamejo domov in zanj poskrbijo. Med potjo so razmišljali, kako naj dajo dečku ime. Gledali so okrog in opazili cerkvico Sv. Blaža.

“ Blaž naj bo, ” so se odločili. Doma so ga najprej nahranili in oblekli. Vsi vaščani so ga imeli zelo radi. Ker je za njim še veliko prebivalcev dobilo ime Blaž, se ta del Drašičev imenuje Blaževa vas.

Sestavila : Maja Stariha 6.a, Osnovna šola Metlika

glohorsa.gif (146 bytes)

V Sloveniji imamo Jeruzalem

V jugovzhodnem delu Slovenskih goric, med Ljutomerom in Ormožem, je Jeruzalem. To je najvišja točka prelepega gričevnatega sveta. Pobočja gričev so zasajena s trto. V skrbno urejenih vinogradih uspevajo
najžlahtnejše sorte vinske trte. Vina Jeruzalemskih goric cenijo vsi poznavalci dobre vinske kapljice.

Na vrhu Jeruzalema, sredi zelenih vinogradov, stoji cerkvica žalostne matere božje. V njej je bogat glavni oltar in mnogo zanimivih slik.Domačini s ponosom pokažejo podobo žalostne matere božje, ki so jo križarji v času križarskih vojn prinesli iz Kristusove dežele - Jeruzalema. Po tej sliki je skupinica šestnajstih hiš, ki so okrog
cerkvice, dobila ime Jeruzalem.

Prebivalci so zelo ponosni na svoj kraj. Od cerkvice je prekrasen razgled. V jasnem vremenu se poleg obsežnih vinogradov vidijo tudi bližnji hribi in daljne gore ter žitna polja pomurske ravnice. Jeruzalem je zelo obiskana turistična točka severovzhodne Slovenije. V teh krajih smo od ljudi s častitljivo starostjo slišali tudi  pesem o Jezusu.

Po goricah Jezus hodil, je sladko vince s'jal,
vinograd blagoslovil, ko je pod trsom stal.

Pa milo se razjoče čez nehvaležni svet
in trajne solze toči na vinske trte cvet.

Te prve solze točil, ker videl je ljudi,
so sladko vince pili in njega križali.

Te druge solze točil čez  žene in može,
ker njim je sladko vince pokvarilo srce.

Ta tretje solze točil čez ledik samski stan,
ker njim je vince krivo nebrojnih dužnih ran.

To vince vir in sprava presvete čistosti,
nobena sveta maža brez njega brana ni.

Zatorej, vince pijmo, požtenega srca,
nikdar ne pozabimo na solze Jezusa!

 

Poizvedovali in zapisali so:
učenci 4. razreda OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, Ljutomer in
razredničarka Albina Senčar

glohorsa.gif (146 bytes)

Kako je dobila vas Tenetiše ime

Tam v vasi pred davnimi, davnimi leti, so gradili cerkev s prelepimi zvonovi. Ker v tistih časih niso poznali modernih strojev, so morali zvonove prepeljati furmani. Poti do vasi so takrat vodile čez močvirnat gozf. Ko so se peljali čez gozd so zaradi pretežkih vozov zabredli v blato. Ker konji niso imeli toliko moči, da bi izvlekli voz iz blata, je furman Tone zakričal svojemu hlapcu Tinetu : "Tine tiš!"

Tako je majhna vas ob cesti na Golnik, dobila svoje ime po hlapcu Tinetu : Tenetiše.

Od kod ime Srakovlje

Srakovlje je vas, ki leži na dobravah sredi mokrotnih travnikov. Vas leži zahodno od ceste, ki povezuje Kokrico s Preddvorom. Tam so se včasih zbirale velike srake. Vaščanom se je zaradi hrupa, ki so ga povzročale srake zdelo, da žive v Srakovljah. Zato so se odločili, da bodo vasi dali ime Srakovlje. Tako se vas imenuje še danes.

Vas je dobila ime Tatinec

Včasih so v naselju živeli tatovi. Ko so se kmetje vračali domov iz mesta, so morali prečkati to naselje. Tatovi so jih večkrat oropali. Kmetje so se zato zelo bali hoditi tam mimo. Med tatovi je bil tat Tine. Ko so se tatovi odselili, so se tja postopoma naselili kmetje in dali naselju ime  po glavnem tatu  Tinetu - Tatinec. Naselje se še danes imenuje po njem.

Rok Rudež in Andraž Švegelj, OŠ Franceta Prešerna Kranj

glohorsa.gif (146 bytes)

Dupljanska rokovnjaška pot                                                       

(Turistični vodnik za ljubitelje naravne in kulturne dediščine )

Pozno popoldne, premalo časa za daljši izlet in ravno dovolj za obisk DUPLJANSKE ROKOVNJAŠKE POTI.Naša izhodiščna točka je turistična kmetija Trnovc, tu lahko pustimo kolo ali avtomobil.
DOSTOP : Peljemo se iz Kranja po stari cesti, ki vodi v Tržič, mimo Nakla in Žej v Duplje. Tu smo pozorni na opozorilno tablo TURISTIČNA KMETIJA TRNOVC. Zavijemo na levo.Asfaltirana cesta nas pripelje do idilične pokrajine ob Tržiški Bistrici. Zelen travnik, urejena teniška igrišča, prava gorenjska domačija z rožami na oknih, velik hlev, domač pes - bernardinec Lumpi, mlin, ki je sicer le še za okras, nekoč pa je mlel dragoceno žito, otroško igrišče, košati kostanji s klopmi in leseno brunarico, tik ob reki pa še okolju prijazen kamp z večinoma stalnimi gosti. Kraj, ki je res primeren za počitek, športne dejavnosti ali pa čudovite sprehode.
Tu začnemo našo malo neobičajno in za slovenski prostor izjemno zanimivo ROKOVNJAŠKO POT proti znameniti krivi jelki.
ROKOVNJAŠKO POT ? Čudno se sliši, kajne ?
Zapustiti moramo naše stoletje in se preseliti daleč nazaj, v čas francoske oblasti pri nas in tja do leta 1853....
ROKOVNJAČI so bili vojaški begunci ali mogoče celo dezerterji, ki jim ni dišala dolga vojaška služba ( 7 ali celo 14 let ). Pobegnili so v gozdove, kjer so živeli v trdno urejeni skupnosti. Središče rokovnjaškega gibanja je bilo v težko dostopnih gorah nad izviroma Savinje in Kamniške Bistrice, torej na meji med tedanjo Kranjsko, Štajersko in Koroško.
ROKOVNJAŠTVO je bilo pravzaprav oblika razbojništva. Rokovnjači niso imeli stalnih dohodkov. Niso kmetovali, niti niso delali kako drugače, zato so bili odvisni od lastne iznajdljivosti. Nekaj hrane in denarja so dobili od sorodnikov in znancev, večinoma pa so kradli po vaseh. Ljudje so se rokovnjačev bali, včasih pa so se z njimi tudi spopadli.
Močno središče rokovnjaškega gibanja je bilo tudi v Udinborštu. To je obsežen gozd, ki se razprostira med Kranjem in vznožjem Storžiča. Leži na malce dvignjeni stari ledeniški terasi, svet je izredno razgiban, tu je veliko vodnih izvirov, jam in duplin v konglomeratu. Taka pokrajina dopušča begunski način življenja. Zbirališče rokovnjačev je bilo POD KRIVO JELKO. Skupnost so sestavljali vojaški dezerterji, v svojih vrstah pa so imeli tudi ženske, otroke in starejše. Mnogo privržencev so imeli v bližnjih mestih, trgih in vaseh.
Rokovnjaško gibanje v zgodovini zasledimo v treh večjih valovih. Pojavi se v 18.stoletju. Prvi val je trajal do konca francoske okupacije ( 1813), drugi med leti 1825 in 1843 ( v tem času so bili v Udinborštu znani rokovnjači Veliki Groga, Dimež in Črni Jurij ), tretje obdobje pa je bilo med leti 1848 in 1853, ko je rokovnjače dokončno uničila avstrijska vojska. Takrat so v državi uvedli dobro organizirano orožništvo ( danes policija ), ki je uvedlo red in mir.
Mogoče ne boste verjeli, ampak simbol dupljanskih rokovnjačev je bila “ v brinovem dimu posušena otroška roka “. Grozljivo, kajne ? Ljudje so zato menili, da imajo rokovnjači nadnaravno moč in so se jih bali.
Rokovnjači so se sporazumevali s posebnim jezikom - rokovnjaščino. Kot primer navajamo pesmico, ki vabi rokovnjače na veselico :

Halo, na finfranje !
Šranci, golcovno prtragajte !
Makarone bomo pahal,
z judovno zamahnene.
Prevod : Halo, na veselico !
Otroci, drv prinesite !
Žgance bomo kuhali,
s slanino zabeljene.

Priljubljeni dupljanski župnik gospod Peter Bohinjec je o dupljanskih rokovnjačih napisal knjigo “Pod krivo jelko.” Knjiga je izšla leta 1923 pri ljubljanskem knjigarnarju Antonu Turku, leta 1998 so jo ponatisnili in je izredno pomembna za opis starodavnega življenja v Dupljah.
FINFRANJE se je velikokrat dogajalo sredi Udinboršta - pod krivo jelko. Zato le urno stopimo in si oglejmo številne lepe kraje na poti do tja.
Nad TURISTIČNO KMETIJO TRNOVC stoji lesena informativna tabla z vrisano potjo. Pot je označena prikupnimi markacijami - rdečimi trimčki.
Skozi gozd nas prijetna steza pripelje do čudovitega zelenega travnika. To je “Sredenca”, včasih rodovitno obdelano polje, danes zaradi težjega dostopa le sočen travnik. Tod je pred leti potekal znani Dupljanski smučarski maraton. Sredenca je ena od ledeniških teras Tržiške Bistrice. Najnižja in najmlajša je tik ob reki, ta pa je po starosti druga.
Kmalu se po strmem pobočju dvignemo na tretjo teraso, spet čudovit osamljen travnik. Domačini se še spominjajo rodovitnih polj, valujoče pšenice in nasadov krompirja. Po drugi svetovni vojni so kmetje opustili skrbno obdelovanje zemlje.
Čez travnik pridemo na rob hudourniške soteske potoka Drage. Od tod tudi ime bližnjega zaselka Zadraga. Težko si predstavljamo, da so to dolinico kmetje nekoč kosili, saj je danes močno zaraščena in takega dela se nihče več ne bi postopil ...
Tablice s trimčkom nas usmerjajo po dolini. Tu je bilo še pred leti vaško smetišče. Skoraj v celoti je že sanirano, še vedno pa se širijo neprijetne vonjave.

Pridemo do glavne ceste.
POZOR !! PRIBLIŽNO 300 M POTI VODI PO ROBU CESTE Duplje - Tržič, KI JE ZELO PROMETNA IN NEVARNA !!
Na levi strani vidimo ogromno in žal zapuščeno kmetijo “Pr’ Jan”. Spominja na pravi kmečki dvorec in če bi ga obnovili, bi bil lahko biser kmečke arhitekture.

Na desni strani ceste, tik za avtobusno postajo v Zadragi, vidimo prvo znamenitost:
DUPULNIK - KRAŠKA JAMA ( Trnovc - Dupulnik : 45 do 60 minut lahkotne hoje )
To je izvirna kraška jama, ki je nastala na stiku karbonatnega konglomerata Udin boršta in nepropustne oligocenske sivice.Jama je dolga 306 m . Jamski rov je širok do dva metra in visok okoli en meter. V jami sta dve manjši dvoranici, dolgi približno pet in visoki tri metre. Dve tretjini rovov je zalitih z vodo, le zadnja tretjina je suha. Jama je lepo zasigana, krasijo jo številni beli kapniki, ki so zaradi težkega dostopa v celoti nepoškodovani.
Leta 1985 je bila jama zavarovana kot naravni spomenik.
Pot nadaljujemo levo od vhoda v jamo po ozki gozdni poti. Po kratkem vzponu pridemo na vrh Udinboršta ( to je najstarejša ledeniška terasa v tem območju ) in nadaljujemo po razglednem robu, ki je hkrati tudi meja med naklansko in tržiško občino.  

“Postoj, počij, poglej,
kar oko zazna ti zdej,
po Trim poti pojdi še naprej
in spoznal boč,
da si krepkejši kakor prej!”

Tako piše na tabli ob klopi. Na najvišji točki naše poti smo. Razgled sega daleč na Karavanke, Stol, Dobrčo, proti Kriški gori, Tolstemu vrhu, v daljavi se dvigajo Julijci, pod nami pa so gozdnate Dobrave ( razgibana pokrajina je dobila ime po hrastu DOBU, ki je bil pred stoletji avtohtono rastje v Ljubljanski kotlini, danes prevladuje mešan gozd)
Pod razgledno točko se širijo položna travnata pobočja proti Žiganji vasi.Kmalu dosežemo najbolj severno točko naše poti - razpotje med smermi proti Golniku ali Žiganji vasi, nas pa naš prijatelj Trimček popelje po romantični poti še globje v gozd. Tu si sledijo sončne gozdne jase s slastnimi jagodami, bori,nasadi borov, ki nas spominjajo na morje, mlade smreke in grmičevje, mahovje, borovničevje in nenavadne rože.
Pridemo do naslednjega počivališča. Od tu je izjemen in nenavaden pogled proti Storžiču. Čas je za malico.
Pot se počasi bliža prostoru POD KRIVO JELKO.
Tu je pomembno križišče poti. Vsem popotnikom svetujemo, da se držijo markacij, saj se v Udinborštu izgubijo celo domačini.
Tu je bilo slavno zbirališče rokovnjačov. KRIVE JELKE žal ni več. Med ljudmi pa se je ohranilo to ime za območje večje gozdne jase. Na robu je pod skalo izvir pitne vode. Verjetno so tu stale preproste lesene koče. Rokovnjači so imeli na tem mestu pomembne sestanke, tu so kovali načrte za svoje roparske pohode in v času francoske okupacije za manjše oborožene napade na francoske vojake. Tu so bile rokovnješke poroke in seveda večkrat na leto veselo FINFRANJE.

“Halo, na finfranje !
Šranci, golcovno prtragajte!
Makarone bomo pahal,
z judovno zamahnene.”

In, kako je izgledalo finfranje ?

Na sredini jase so zakurili velik ogenj ( po pričevanjih domačinov iz bližnjih vasi ), nadenj obesili kotel in skuhali rokovnjaški golaž ( verjetno iz divjačine ). Godci so igrali vesele viže in ljudje so plesali, peli, pili, se zabavali. Veselo vriskanje se je slišalo do vasi. Prenekatero mlado dekle se je vnelo za sicer na videz malo divje mladeniče, ki pa so hkrati zaradi svojega poguma in telesne moči vzbujali občudovanje.
Dupljanci so 10.maja 1998 prvič obudili običaj finfranja. Zbralo se je najmanj 500 ljudi od blizu in daleč, ki so prehodili opisano pot in se poveselili po starih šegah. Prireditev bo poslej tradicionalna vsako pomlad.
Na robu rokovnjaške jase so Dupljanci postavili tablo, na kateri je napisana pesmica :

Zapojmo pozdravljico,
Zahvalimo Boga,
k’nam sladkega da vinca,
Oj, firundrajskarja,
Holudri, holadro...
Oj, firundrajskarja...

Ženske odgovarjajo možem :

“Če v kočarske privolhamo,
lufte prefalukamo,
kumše jim zafinframo,
blinke jim pokumamo “

Le kdo bi razumel to rokovnjaško govorico !! Potrebujemo prevajalca !
Na srečanju POD KRIVO JELKO so domačini posadili mlado jelko. Pomagala bo obujati stare običaje.
Po prijetni gozdni poti se vračamo proti Dupljam. Spet pridemo na rob terase Udinboršta in pod nami so ZGORNJE DUPLJE . Posedimo na razgledni klopi.
Na mnogih mestih se lahko spustimo v vas in si ogledamo naslednje ZNAMENITOSTI:

ARHOVO GRADIŠČE
so ostanki rimskodobne utrdbe nad Arhovo kmetijo v Zgornjih Dupljeh. Gradišče je bilo na izpostavljenem skalnem pomolu, od koder je bil dober razgled na cesto ter bližnjo in daljno okolico. Glavna naloga utrdbe je bilo varovanje ceste in nadzor prometa, ki je potekal proti Ljubelju.
Arheologi so izkopali dva polkrožna obrambna jarka, med katerima je bil visok zemeljski okop. Domačini želijo Arhovo gradišče predstaviti kot kulturni spomenik in muzej na prostem.
DACARJEVO BREZNO
Ta vodna kraška jama leži v dolinici nad Zgornjimi Dupljami .Po cesti gremo mimo cerkve, z asfalta krenemo, ko se prične cesta vzpenjati. Vhod v jamo je zelo zarasel. Vhod je pravzaprav nekaj metrsko brezno, kamor se spustimo z vrvjo ali lestvijo. Jamo je ustvaril podzemni potok, ki ponekod še vedno teče.
Jama nima razkošnega okrasja, je pa šolski primer, kako lahko voda s v karbonatnem konglomeratu izdolbe rov.
CERKEV V ZGORNJIH DUPLJAH
Je podružnična cerkev svetega Mihaela.
Skoraj vso zgodovino je imela status podružnične cerkve, nekajkrat pa je postala samostojna - leta 1785 in 1832. Posvečena je svetemu Mihaelu, stoji pa tik ob vznožju Udin boršta pod Gradiščem. Gradili naj bi jo trikrat. Najprej je na tem mestu stala majhna kapelica, kasneje so zgradili ladjo in dodali tudi zvonik.
Cerkev, ki je dolga 14,6m in široka 5,5m , krasijo trije oltarji. Posebno lep je glavni iz leta 1676.Narejen je v klasičnem baročnem stilu ter zaščiten kot kulturnozgodovinski spomenik. Posvečen je nadangelu sv.Mihaelu. Njegov kip stoji sredi oltarnega podstavka, posebno lepi pa so stebriči, oviti z vinsko trto.
Na levi strani ladje stoji oltar s.Marjete, na desni pa oltar sv.Urbana.
Posebnost zgornjedupljanske cerkve so postaje križevega pota, ki so slikane na steklo. Slike merijo 27 X 30 cm, avtor pa žal ni znan. Zanimivo je, da imajo vse postaje latinske napise, le dvanajsta ima napis v slovenščini ( Jezus umerje ).
Cerkev so v sodobnem času večkrat obnavljali. Zadnjič so leta 1995 obnovili vse tri oltare in takrat jih je blagoslovil ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar.
Pot v Spodnje Duplje nadaljujemo skozi vas ali pa po razgledni poti po robu Udinboršta. Od tu naprej pot še ni dokončno urejena. Če hodimo po robu terase, se ne moremo izgubiti, zato popotnikom priporočamo, da se ne oddaljujejo v notranjost gozda.

DUPLJE
So strnjeno vaško naselje v vznožju Udinboršta. Najstarejša ohranjena listina je datirana z dne 23.marca 1246.
Izvor imena Duplje je povezan s številnimi podzemeljskimi jamami, votlinami in duplinami , ki se nahajajo na robu bližnjega Udin boršta . Tudi nemška poimenovanja Dewplach, Duplach, Dupplach vsebujejo slovensko besedo Duplje.
Že Valvasor je v svoji 11.knjigi Slave Vojvodine Kranjske razložil izvor imena :“Nemško krajevno ime Dupplach izvira iz ljudske oznake Duplje. Ljudsko ime prihaja od velike podzemeljske jame v bližini...”
Verjetno je naselje obstajalo že v rimski dobi, čeprav materialnih dokazov zaenkrat še ni. Tod mimo je namreč tekla pomembna rimska prevozniška cesta od Emone ( Ljubljana) do Virunuma (Celovec) preko Nakla, mimo Dupelj in Tržiča do gorskega prelaza Ljubelj.
Naključno najden staroslovanski grob s skeletom okoli 30 let stare ženske nam dokazuje, da je življenje brez prekinitve potekalo od rimskega obdobja v srednji vek. Za razvoj naselbine so bili izredno pomembni ugodni pogoji - rodovitna zemlja, prisojna lega, veliko izvirov pitne vode, bogati gozdovi v zaledju vasi. Po osvojitvi naših dežel v 10.st. so se Nemci - Bavarci posvetili pokritajnjevanju in gospodarjenju. Novo pridobljene pokrajine so podarili raznim plemiškim rodovom in Cerkvi. Zemljiški gospodje so organizirali obdelovanje zemlje, potrebno delovno silo pa so dobili kar v že obstoječih vaseh. V manjših naseljih so običajno prevzeli oblast vitezi,ki so živeli v podeželskih dvorcih. V 14.stoletju je bila Gorenjska posejana z gradovi, dvorci, hišami ministerialov in vitezov. Tudi v Dupljah so več stoletij živeli tako imenovani DUPLJANSKI VITEZI. Obstaja prodajna listina iz obdobja med leti 1205 in 1208, s katero prodaja Matilda, mati ministeriala Henrika, mejnega grofa Istrskega, cerkvi v Vetrinjah posestva v Babnem vrtu pod Storžičem. Na tej listini sta med pričami podpisana tudi dupljanska viteza Alberto de Duplach et Frater eius Bertoldus. V kasnejšem obdobju številne druge listine potrjujejo obstoj dupljanskih vitezov, konec 15.st. pa jih v listinah ne zasledimo več. Nekaj časa so bili oblastniki večine fevdov v okolici Dupelj grofje Ortenburžani, po njihovem izumrtju leta 1418 pa Celjski grofje, ki so podložnike oprostili tlake. Po letu 1456, ko je bil v Beogradu ubit zadnji Celjan Ulrik, so posestva pripadla mogočnim Habsburžanom. Kmetje so spet živeli zelo slabo. Habsburžani so povišali davke, spet zahtevali tlako od kmetov, desetino so dajali cerkvi, poleg vsega pa so pričeli vdirati v naše kraje Turki. Dupljanci so se pred Turki skrivali v kraški jami - Arneževi luknji. Del glavnega vhoda so zazidali in vgradili velika železna vrata. Še danes so vidne zadimljene stene vhodnih jamskih prostorov. Zaradi verskih razkolov in protestantizma se je v 16.stoletju položaj kmetov močno poslabšal. Takrat je naklanski okoliš pripadal brdskemu gospostvu. Lastnik gospostva je bil znan slovenski protestant Jurij pl.Eghk. Slavna avstrijska cesarica Marija Terezija je v 18.st. s svojimi reformami prinesla v državo več reda pravic. Duplje so postale davčna občina, ki je pripadala gospostvu Brdo. Jožef II. Je v Dupljah ustanovil novo faro in s tem skrajšal pot do cerkve vernikom.
V času francoske revolucije in francoske oblasti pri nas ( Ilirske province 1809 do 1813) so avstrijski in francoski oblastniki nabirali mlade fante in može za vojsko. Vojaška služba je bila zelo dolga - 7, 14 ali celo 21 let !! Mnogi moški so zato bežali v gozd in se s tem izognili vojaški službi. Nekateri so postali rokovnjači in so se preživljali z ropanjem okoliških vasi in trgovskih karavan.
Dupljanski rokovnjači so se zbirali pod Krivo jelko sredi Udin boršta, o tem pa smo že pisali na začetku tega vodnika.
Vasi Zgornje in Spodnje Duplje sta se v zgodovini razvijali ločeno. Med obema so bila včasih polja , travniki in sadovnjaki, danes pa je ves prostor pozidan.
Malo smešno je bilo, da je cerkev sv.Vida v Spodnjih Dupljah spadala pod Kriško faro, cerkev svetega Mihaela v Zgornjih Dupljah pa pod naklansko faro.
Obe naselji sta se pričeli širiti okoli cerkva in graščine.
Število prebivalcev :
1785 531 p.
1900 745 p.
1981 909 p.
1991 1010 p.  

Duplje so v zgodovini doživljale usodo marsikatere slovenske vasi. Vas ni imela posebnega položaja in pomena v širši okolici. Stoletja so se prebivalci preživljali s kmetovanjem in delno z gozdarstvom.
Posebno v Spodnjih Dupljah je bila v v preteklih stoletjih močno razvita čevljarska obrt. V domačih delavnicah, ki so bile pri skoraj vseh domačijah, so predvsem v zimskem času izdelovali in popravljali copate in drugo obutev.
V 20.stoletju se je kmečko prebivalstvo pričelo redčiti zaradi razvoja industrije v bližnjih mestih Kranju in Tržiču. S kmetijstvom in živinorejo se danes ukvarja le še petina prebivalcev, čistih kmetov pa je zelo malo. Narašča pa število obrtnikov in podjetnikov.

V Dupljah so živeli nekateri znani Slovenci :

slikar IVAN GOSAR , ki je poslikal več cerkva na slovenskem
FRANJO JEGLIČ - čebelar in sadjar
PETER BOHINJEC - duhovnik in slovenski pisatelj, ki je živel v Dupljah od leta 1911 do 1919 in napisal znano knjigo o rokovnjačih             “Pod krivo jelko “.
Povzeto po članku >Mojce Zelič : Zgodovinski oris , Dupljanski zbornik, 1996)

Mimo štirirazredne osnovne šole se sprehodimo po Spodnjih Dupljah. Pri kapelici na bližnjem križišču zavijemo na levo in po približno 500 m hoje pridemo do največje dupljanske znamenitosti DUPLJANSKE GRAŠČINE.

 DUPLJANSKA GRAŠČINA

Ko so člani družine Mauser iz Ljubljane preko oglasa v časopisu pred dobrimi dvajsetimi leti kupili veliko kmečko hišo v Dupljah, niti najmanj niso pričakovali, da so kupili pravzaprav podeželski dvorec, graščino dupljanskih vitezov.
Pri obnovi močno preoblikovane in stilno neizrazite stavbe, so opazili nenavadne sledi na zidovih, stenah, tleh, oknih in pričeli so načrtno raziskovati zgodovino tega dvorca. Stavba takrat spomeniško ni bila zaščitena, nihče se ni zanimal zanjo in brez družine Mauser bi nenavadna zgodba graščine utonila v času zgodovine, kot mnoge podobne podeželske stavbe.
Tako pa je akademski slikar Matjaž Mauser s svojim očetom stopil na pravo detektivsko pot. V Dupljanskem zborniku ( Duplje 1996) lahko preberete natančno zgodovino danes čudovito obnovljenega dvorca, ki je v ponos družini Mauser in hkrati vsem Dupljancem, na tem mestu pa objavljamo samo izvleček najpomembnejših dogodkov.
Omenili smo že, da izhaja prva listina, ki omenja Dupljanske viteze iz začetka 13.stoletja. Tako lahko sklepamo, da je bilo v vasi takrat živahno življenje, ki se je odvijalo okoli graščine in cerkve svetega Vida. Dupljanski vitezi se v listinah pojavijo spet čez dobrih sto let, sredi 14.st. Zanesljivo vemo, da so bile posesti in graščina v začetku 15.st. last Ortenburžanov, po njihovem izumrtju Celjskih grofov in kasneje mogočnih Habsburžanov. Vsi ti gospodje so dajali graščino in posestva v fevd in obdelovanje vitezom in ministerialom.
Leta 1511 je močan potres porušil skoraj vse gradove na Kranjskem. Verjetno so takrat dupljansko graščino na novo pozidali. Zanesljivih podatkov o tem sicer nimamo, kar dobro pa poznamo kasnejše lastnike graščine.
Naj jih le naštejemo : kranjski plemič Mihael Harree, mestni sodnik, Peter Teufenpacher, mestni sodnik, rodbina Crabath v 17.st., naslednjih sto let družina Posarelli.
Iz konca 17.stoletja je tudi edina zanesljiva grafika, ki so jo izdali Valvasorjevi bakrorezci.. Grafika je bila objavljena leta 1679 v Topografiji dežele Kranjske in kasneje v veliki knjigi gradov.
18.stoletje prinese graščini zapletene nasledstvene boje. Graščina je svoj največji vzpon in ugled doživela v času Antona Franca Jožefa Posarellija. Leta 1773 so jo njegovi otroci prodali na dražbi. Takrat je prešla iz plemiških v meščanske roke.
V našem vodniku ne bomo naštevali številnih kupcev, ki so v naslednjih desetletjih vsaj za nekaj časa uživali gostoljubje starodavne graščine. Pravzaprav ji niso koristili, ampak so s številnimi prezidavami in spremembami namembnosti prostorov povsem izbrisali njeno podobo. Silovit požar leta 1832 je grajsko poslopje znižal za eno nadstropje in skrajšal za tretjino dolžine.
Če vas zanima podrobnejša zgodovina dupljanske graščine, preberite članek Matjaža Mauserja v Dupljanskem zborniku ali pa obiščite graščino ob dnevu odprtih vrat ( kulturni programi, odprtje slikarskih ali kiparskih razstav itd.).
Del stavbe sedanji lastniki uporabljajo za svoje bivalne prostore, drugi del pa je preurejen v galerijske prostore in manjši muzej. Zanimiv je tudi park okoli graščine, ki je žal le majhen del nekdanjega razkošnega grajskega parka.
Dupljanska graščina res krasi podobo Spodnjih Dupelj ter je imeniten primer prizadevanja posameznika v razkrivanju zgodovine. Nedaleč od Dupljanske graščine stoji VOGVARJEVA HIŠA .
Čez dvesto let stara stanovanjska stavba z gospodarskim poslopjem se je ohranila skoraj nespremenjena. Danes je last krajevne skupnosti Duplje. Leta 1985 je bila razglašena za kulturno-zgodovinski spomenik. V njej je ETNOGRAFSKI MUZEJ.

Stanovanjski del stavbe je zasnovan kot tipičen skromen kmečki dom druge polovice 18.stoletja. Za vhodnimi vrati je veža, ki povezuje “hišo” na levi in manjšo “kamro” na desni strani. Na koncu veže je črna kuhinja s kuriščem za kmečko peč v hiši. V črni kuhinji so razstavljeni predmeti, ki jih je uporabljala gospodinja pri vsakodnevnih opravilih.
Hiša je prava kmečka izba s krušno pečjo, jedilnim kotom, skrinjo in posteljo, kjer naj bi spala oče in mama . V zibelki je spal zadnji dojenček. Na levi je predalnik, kjer so spravljali perilo in posteljnino. Na stenah visi nekaj lepih nabožnih slik, v kotu nad mizo pa varuje družino “bogkov kot”. V hiši je razstavljenih tudi nekaj starih oblačil. Mnoge predmete so ob postavljanju razstave darovali domačini. Čeprav torej notranjost ni povsem avtentična , pa prav zaradi številnih zanimivih predmetov Vogvarjeva hiša plastično prikazuje način življenja v Dupljah pred stoletji.
In to življenje je bilo zelo skromno. Zemlja je sicer bogato obrodila, toda zaradi zapletenega davčnega sistema, ljudem pridelek ni zadostoval. Zato so si na mnogih domačijah pomagali s čevljarsko obrtjo. V kamri Vogvarjeve hiše je tako prikazana preprosta čevljarska delavnica, ki pa je tako dobro opremljena, da bi bilo mogoče v njej še danes narediti čevlje ali škornje.
Na desni strani stoji miza za dva pomočnika. Eden je izdeloval moške, drugi pa ženske čevlje. Ob mizi je bil prostor tudi za vajenca.. Ta je stregel vsem čevljarjem. Posebno mesto je zavzemala mojstrova miza.. V muzeju je prikazan postopek izdelave čevlja od polizdelka do končanega čevlja. Vidimo lahko tudi velik čevljarski šivalni stroj.
Skupina domačinov, ki je pod vodstvom Metke in Matjaža Mauserja urejala muzej, je opravila čudovito delo. Hišo, ki je že propadala, so zaščitili, očistili in s pomočjo darovalcev dobro opremili.
Pred Vogvarjevo hišo potekajo številne kulturne prireditve.
Pot nadaljujemo mimo Vogvarjeve hiše po vaški cesti. Za zadnjo kmetijo pridemo na travniško pot. Nadaljujemo proti gozdu. Že slišimo šumenje vode. Kmalu smo na področju nekdanjih grajskih ribnikov. Če zelo natančno opazujemo, še danes lahko v uravnani pokrajini opazimo dve plitvi, danes prazni jezerski kotanji in nizek nasip med njima.
Pred stoletju je bil na tem mestu grajski park, ki sta ga krasili dve zajezitveni jezeri. Gospoda se je sprehajala tod z dežnički proti soncu v rokah in občudovala divjo naravo.
Mogoče so se občasno odpravili tudi k vhodu v ARNEŽEVO LUKNJO, ki je izjemen naravni spomenik, pa ga žal turistično povsem zanemarjamo.

 ARNEŽEVA LUKNJA

Jamo je poznal že Valvasor in jo je v svoji Slavi Vojvodine Kranjske imenoval “Felsen - Grotte bei Duplach”(1689). Jama je v sodobnem času dobila ime po lastniku tega območja, kmetu Arnešu ali Arnežu iz Spodnjih Dupelj ( domače ime ).
Vhod v jamo je slikovit, izdelan v štirinajst metrov visoki konglomeratni steni na koncu zatrepne dolinice v Voglu. Odprtina je visoka približno 2,5 metra, v širino pa okoli 16 metrov. Iz jamskega vhoda izteka jamski potok, ki ga domačini že stoletja uporabljajo za pitje, živino, pranje in tudi namakanje. Zato je pri vhodu v jamo manjši zbiralnik in nekaj cevi, ki vodijo v vas. Po dvajsetih vhodnih metrih se rov močno zoži. Kar po kolenih se je treba splaziti skozi suh prehod. Kmalu pridemo v prostoren glavni rov. Ob močnejšem nalivu je vhod v jamo nemogoč. Jama je nastala namreč na stiku med karbonatnim konglomeratom in nepropustno podlago. Zato nivo vode v jami hitro naraste ter zalije vhodni del jame.
Pot skozi jamo poteka po vodnem rovu ( zato obiskovalcem priporočamo visoke škornje in toplo obleko ( ki bo šla po izletu v pranje !!). Hodimo ob potoku ali pa celo po njem. Na nekaterih mestih se je mogoče potoku izogniti po suhem obhodnem rovu. Glavni rov se večkrat cepi v več stranskih, zato moramo biti previdni ( orientacija !!). Jama je dolga skoraj en kilometer in spada med največje tovrstne jame pri nas.
V Arneževi luknji ni veličastnih dvoran in kapnikov, ki bi jemali dih obiskovalcem. Nekaj manjših dvoranic je skromno okrašenih z majhnimi kapniki, zavesicami in lepo belo zasiganimi stenami. Znane so ponvice za okamenelimi slapovi. Za ljubitelje skrite narave in malo nenavadnih poti pa je tudi to dovolj za lepo doživetje.
Po ogledu Arneževe luknje se vračamo skozi vas. Lahko pa se tudi povzpnemo na rob Udin boršta in se sprehodimo po prijetni sončni gozdni poti. Pot vodi do Strahinja in nudi lep razgled na zelena Konca.
Na robu Spodnjih Dupelj nas čaka še zadnja znamenitost - cerkev svetega Vida.

CERKEV SVETEGA VIDA
Stara cerkev v Spodnjih Dupljah je nekoč stala na malo vzvišeni legi tik pod Udin borštom. Danes je blizu tistega mesta znamenje s prelepim Kristusom na razpelu. Domačini se ustavijo ob znamenju in postojijo. Stare cerkve že davno ni več.Spadala je pod župnijo v Križah.
Leta 1789 so sezidali novo cerkev. Dupljanski graščak Bernard Pleterski je odstopil zanjo zemljišče, ki je zadostovalo za cerkev, pokopališče in župnišče. Za vse to je zahteval le, da se enkrat na leto zanj in za njegove sorodnike bere maša.
Dupljanska cerkev je bila le nekaj let samostojna, leta 1811 so Francozi ukinili dupljansko lokalijo. Cerkev je postala spet samostojna leta 1832, dokončno pa 1876.
Cerkvena ladja je dolga 20 in široka 7,7 metrov. Vhod je narejen skozi zvonik. Notranjost cerkve je zelo preprosta, enoladijska s polkrožno apsido. Cerkev nima stranskih kapel, zato sta stranska oltarja na mestih, kjer ladja ovalno prehaja v apsido. Notranjščina cerkve je zelo prijetna, topla in domača. Cerkev ne premore bogatih baročnih poslikav. Tudi ostala oprema cerkve je iz kasnejšega časa.
V cerkvi so trije oltarji. Glavni oltar je posvečen sv.Vidu. Izdelal ga je domačin Janez Gosar, podobar in rezbar, leta 1874. Vsebuje baročne in neoklasicistične elemente, kar je značilno za 19.stoletje. Oltar je lesen, mestoma pozlačen in marmoriran. Na mogočnem podnožju stoji oltar, v katerega je vključen tudi tabernakelj, ki zavzema dominantno mesto.
V osrednji oltarni niši stoji kip cerkvenega zavetnika sv.Vida na nebeškem tronu. Odet je v zlata oblačila, nad njim se boči nebo, s katerega se spuščajo angeli. Svetnik drži v roki knjigo. Upodobljen ni v trenutku mučeništva, ampak kot idealni svetniški lik.Oba stranska oltarja sta delo drugega domačina , mizarja in podobarja Štefana Čadeža. Oltar na levi je posvečen Materi božji z Jezusom v naročju. Tu sta še kipa sv.Magdalene in Janeza Kerstnika. Desni oltar je oltar sv.Martina. Poleg njega sta upodobljena tudi znamenita apostola sv.Peter in sv.Pavel.
Prižnica je delo pozlačevalca in podobarja Gotzl iz Kranja, ki izhaja iz Layerjeve šole. Tudi križev pot v cerkvi naj bi bil delo učencev Leopolda Layerja. Gradbeniki in opremljevalci cerkve sv.Vida v Dupljah so se verjetno vsaj delno zgledovali po petdeset let starejši cerkvi sv.Petra v Naklem. Z baročno tradicijo so ustvarili prijeten prostor, ki kar vabi k obisku.
Podatke smo povzeli po članku Matjaža Mauserja Cerkev sv.Vida v Spodnjih Dupljah, ki je bil objavljen v Dupljanskem zborniku. V članku lahko preberete tudi številne podrobnosti, ki bodo zadovoljile tudi zahtevnejše bralce. ( str.27 do 35).
Pot nas pelje iz vasi na romantična in večkrat zelo samotna KONCA . To so čudoviti dišeči travniki na rahlo zamočvirjeni zemlji. Iz Udinboršta namreč številni izviri, hudourniki in deževnica spirajo netopne delce v vznožje terase. Pozimi domačini naredijo steze za smučarski tek. Po asfaltirani cesti Duplje - Strahinj se sprehajajo mladi in starejši. Številni kolesarji uživajo neokrnjeno naravo.
Sredi travnikov in polj stoji obsežna, do deset metrov dvignjena trikotna terasa, nekdanje sotočje Save in Tržiške Bistrice. Tržiška Bistrica je namreč pred pretočitvijo tekla čez Konca proti Strahinju in Naklem. Terasa ima več imen - Nacovca, Nacovka,. Tu so rodovitna polja, po robu pa raste redko drevje. Hodimo po robu Nacovke in zavijemo čez polje proti Žejam.
Pred vasjo opazimo makadamsko cesto, ki se strmo spušča proti Tržiški Bistrici. Spet smo proč od ljudi, ob šumeči vodi in rahli sunki vetra nas hladijo. Še nekaj sto metrov in pot zaključimo pri Trnovc.
( Hoja : brez ogledovanja znamenitosti je čiste hoje 3 do 4 ure. Vsaka znamenitost pa nam seveda vzame nekaj časa in podari kulturne vrednote. Pot seveda lahko prehodimo naenkrat ali pa po odsekih.

Predlagamo dva kroga :
enega okoli Zgornjih Dupelj, drugega okoli Spodnjih - v tem primeru pustite avtomobil pri gasilskem domu ).

LITERATURA :
Enciklopedija Slovenije , 10.zvezek, str.266, Mladinska knjiga,
1996
Krajevni leksikon Slovenije,DZS, Ljubljana, 1995
Dupljanski zbornik, Duplje1996 ( več člankov - Zgodovinski oris, krajevne znamenitosti ) Pod krivo jelko,
Povest iz časov rokovnjačev na Kranjskem , Peter Bohinjec, Ljubljana 1923

Janez Vrhovnik, Zgodovina dupljanske fare, 1885

GRADIVO SO PRIPRAVILI UČENCI OŠ NAKLO :Andreja Pavlin, Andreja Zupin, Matjaž Čimžar, Irena Čimžar, Janez Gradišar, Matija Gradišar, Mitja Lavtar, Jan Lavtar, Gašper Štrakl

Pri nastajanju vodnika je pomagal z nasveti in literaturo IVAN MEGLIČ , ki je ekipo učencev ter mentorico tudi peljal po DUPLJANSKI ROKOVNJAŠKI POTI.

Gradivo je zbrala , pregledala , uredila in napisala spremno besedilo mentorica turističnega krožka DAŠA ŠTER

glohorsa.gif (146 bytes)

Hudičev "bošt"

V Potočah pri Preddvoru sta živela dva brata, ki sta se venomer kregala, čigav je gozd, ki je bil pod današnjo Zaplato. Kregala sta se in se tožila tudi na sodišču.                                                                                                Starejši brat se je nekega dne zelo razjezil in rekel: “Če gozd ne bo moj, naj ga vzame kar hudič.” Tisto noč se je razbesnela nevihta z bliskom in gromom. Nevihta je bila tako huda, da so se podirala drevesa in odkrivale slamnate strehe. V tej nevihti je prišel hudič in vzel na ramena gmajno. Ko se je nevihta proti jutru polegla in je cerkovnik v “turnu” pozvonil, se je hudič prestrašil in spustil gozd iz rok prav na sredo Zaplate, kjer je še danes. Zjutraj se je mlajši brat odpravil pogledat, kaj je z gozdom in je opazil, da ga ni več. To novico je povedal starejšemu. Ta se je hotel še naprej prepirati, ker ni verjel svojemu bratu, vendar se je kmalu sam prepričal, da brat govori resnico. Na mestu, kjer je bil prej gozd, je stala pusta jasa. Dolgo časa se temu gozdu ni nihče upal približati, vendar so sčasoma lovci ugotovili, da je to tisti gozd, ki je bil včasih pod Zaplato.                                     Ta gozd pa je še danes nekaj posebnega, saj je v njem veliko starih in debelih dreves, veliko rož, skratka, takega gozda v naši bližini ni.                                                                                                                                            Po tem gozdu, ki je kakor zaplata, je gora tudi dobila ime Zaplata.

  Pripovedoval: Jožef Osterman                                                                                                                                                  Napisala:                                                                                                                                     Anja Pipan, Osnovna šola Šenčur

glohorsa.gif (146 bytes)

Zgodba o nastanku velesovske cerkve

Včasih je cerkev v Velesovem stala nekje drugje, kjer stoji sedanja. V tistem času je bil v Velesovem duhovnik, ki je zelo rad hodil na sprehode. Rad je bil v naravi, na svežem zraku in med živalmi.

Nekoč se je sprehajal po travniku. Šel je mimo hrasta, ki je bil že na pogled nekaj posebnega. Ko je prišel do njega, je na njem zagledal Marijo. Nekaj časa jo je gledal, potem pa jo je dvignil in jo nesel v cerkev. Drugi dan Marije ni bilo v cerkvi. Duhovnik je mislil, da jo je kdo ukradel. Vendar je to misel takoj pregnal, kajti vrata cerkve so bila zaprta, okna pa previsoka, da bi kdo splezal v cerkev. Tako kot vsak dan je tudi ta dan šel na sprehod. Šel je mimo hrasta, na katerem je prejšnji dan dobil Marijo. Oči je uprl v hrast in glej, na njem je stala prav takšna Marija kot prejšnji dan. Mislil si je, da jo je nekdo dal nazaj, kjer je bila. Dvignil jo je in nesel v cerkev. Tako je Marija šla še dvakrat nazaj na hrast. Ko je duhovnik prišel četrtič mimo hrasta, je videl na njem Marijo, ki jo je že trikrat nesel v cerkev, a je vedno šla nazaj na hrast. Hotel jo je že dvigniti, da bi jo nesel v cerkev, ko je Marija spregovorila:”Na tem mestu, kjer stoji hrast, sezidaj cerkev.” Duhovnik se je prestrašil Marijinega glasu, a je kmalu spoznal, da mu je Bog zaupal veliko dolžnost. Odpravil se je nazaj v vas ter vsem povedal, kaj se je zgodilo in kaj mu je Marija povedala. Vsi so se strinjali in takoj pričeli s pripravami za gradnjo cerkve.Cerkev so posvetili Mariji. Vsako leto je procesija z Marijinim kipom. Marija, ki je stala na hrastu, in je duhovniku rekla, kje naj zgradi cerkev, pa je sedaj v cerkvi v Velesovem.

Pripovedoval: Alojzij Vreček, 76 let                                                                                     Zapisala: Jerca Vreček, 6. a – Osnovna šola Šenčur
 
  glohorsa.gif (146 bytes)

Srednja vas pri Šenčurju

V starih časih je na Šmarjetni gori sredi gozda na visokem hrastu visela slika sv. Marjete, zaščitnica pred hudo uro. Ker so ljudje hodili k njeni podobi prosit varstva in pomoči, so kasneje posekali gozd in sezidali cerkev. Vanjo so tudi prenesli podobo sv. Marjete. V jutranjih urah so radi k njej zahajali pobožni romarji in jo prosili varstva in pomoči. V poletnem času so pastirji okoli cerkve pasli svoje črede. Sprva so tudi oni častili svetnico in radi prihajali v cerkev. Kasneje pa jo niso več spoštovali. Kadar se je bližala nevihta, ali pa zvečer, ko se jim ni ljubilo s čredo v dolino, so nagnali živino v cerkev in ji pustili, da je lizala svete podobe in oltar, na katerem je služabnik Gospodov daroval sveto daritev. Sami pa so posedali ali polegli po klopeh, včasih pa so tudi zakurili sredi cerkve, se greli ob ognju, kvartali in grdo preklinjali. Iz božjega svetišča so naredili hlev. Bil je tudi pastir, ki je hudo preklinjal in ga ni bilo strah, ko je preklinjal Mater božjo. Sveta Marjeta je stala v oltarju in slišala to kletev in stisnilo jo je v srcu. Neizmerna žalost ji je napolnila dušo in debela solza ji je zdrknila po belem licu. Obrnila se je v sveti jezi pred večnega Boga in ga prosila:” Glej sveti Bog! Kaznuj nemarneže! Svetišče so spremenili v hlev in zdaj preklinjajo sámo sveto Bogorodnico. Ne morem jih poslušati. Usmili se me in reši me tega kraja!” Komaj je svetnica izgovorila te besede, že je začutila v sebi neizmerno moč. Rasla je in rasla in je živa postala na sliki in je bila velika kot deklica- velikanka. Roke so se ji dotikale sten in z glavo je segla prav do stropa, in ko se je zganila se je stresla vsa cerkev. Prestrašeni so zbežali pastirji na prosto, zadnji med njimi je bil tisti fant, ki je sramotil Mater božjo. Ko je bil med vrati, se je cerkev znova stresla in vrata so se zaloputnila ter ubila zlobneža. Ponoči je svetnica odnesla cerkev na drug kraj. Dvignila jo je z orjaško močjo na svoja ramena in stopala kot deklica- velikanka preko Save in po lepem kranjskem polju. Šele v Srednji vasi pri Šenčurju se je ustavila. Tam jo je zapustila čudežna moč in spet je postala kot slika v oltarju in držala za verigo zmaja, ki je bil ves krotek ob pogledu nanjo. Ko so prišli drugo jutro ljudje na Šmarjetno goro, da bi pogledali za živino, ki so jo prejšnji dan zapustili brez vestni pastirji, ni bilo cerkvice več. Le zvonik je še ostal in sameva še dandanes na gori in govori ljudem o jezi božji in o kazni, ki jo je namenil Bog njim, ki preklinjajo sveto mater. V Srednji vasi pa sta še dandanes dve cerkvici, ki imata en zvonik in ljudje govore še vedno o dobri svetnici, ki jim ni prinesla samo cerkvice, temveč tudi veliko čredo ovac, katero so si takrat ubožni kmetje razdelili med seboj. ZakajŠmarječaneje bilo sram in niso upali spraševati po svoji zgubljeni čredi.


  Klemen Gašperšič, 8.b – Osnovna šola Šenčur

glohorsa.gif (146 bytes)

Legenda o Kranjski gori
 

Kranjska gora se je včasih imenovala Borovška "ves", prebivalci pa "Barouce".

Njena legenda je taka:

Bogati in pobožni ženi - nekateri pravijo, da je bila španska kraljica - se je nekoč sanjalo, da naj pri Mariji na belem produ cerkev postavi tam, kjer stoji sedem borovcev. Ker je bila zares pobožna in bogata, je to tudi
hotela narediti. Svoje služabnike je poslala, da bi našli tisti kraj, ki ga je v sanjah videla. Ko pridejo v našo dolino, zagledajo bel prod, pa potok je tekel po njem. Na produ je v senci sedmih borovcev stala Marijina kapelica.   Kraj je bil ravno tak, kakršnega je žena videla v sanjah. Pripeljala je zidarje, da so borovce podrli in cerkev sezidali.

Najprej so romarji tja hodili, potem pa so tudi ljudje zaceli hiše graditi in tam živeti.
Tako je nastala cela vas, ljudem pa so zaradi sedmih borovcev začeli praviti "Barouce".
 
Poizvedla je: Helena Blenkuš, 1.b
Sestavek je nastal na Srednji gostinski šoli Bled v Radovljici pri predmetu umetnost.
Predavateljica Majda Hajnrihar
Kontaktni učitelj: Marko Lavtižar


glohorsa.gif (146 bytes)

Vas Voklo

Prvi naseljenci Voklega so bili cigani, ki so na tem kraju kuhali oglje. Sekali so gozd proti zahodu. Nastala je velika jasa. Na to poseko so se začeli naseljevati ljudje. Vas se je sprva imenovala Lokve, ker so prve hiše zrasle okrog luže, v kateri so rasli lokvanji. Današnje ime pa je nastalo, ker je bila poseka, ki so jo naredili cigani, v obliki okna. Prvi vaščani Voklega so bili med seboj zelo povezani. Pri gradnji cerkve niso dovolili, da bi vaščani iz sosednje vasi pomagali. Cilarjev oče jim je hotel pomagati z dovozom gramoza, vendar so mu gramoz stresli v mlako. Tako so vaščani Voklega leta 1864 sami dokončali cerkev.

Po prvi svetovni vojni so se kmetije v vasi začele zelo razvijati. Iz lesenih hiš so nastale sodobne kmetije.

Pripovedoval:  Slavko Golorej (66 let)                                                                                                            Dejan Urbanc, 6. a     Osnovna šola Šenčur

glohorsa.gif (146 bytes)

Hudičkov " bošt"

V Potočah pri Preddvoru sta živela dva brata, ki sta se venomer kregala, čigav je gozd, ki je bil pod današnjo Zaplato. Kregala sta se tudi na sodišču.Starejši brat se je nekega dne zelo razjezil in rekel: “Če gozd ne bo moj, naj ga vzame kar hudič.” Tisto noč se je razbesnela nevihta z bliskom in gromom. Nevihta je bila tako huda, da so se podirala drevesa in odkrivale slamnate strehe. V tej nevihti je prišel hudič in vzel na ramena gmajno. Ko se je nevihta proti jutru polegla in je cerkovnik v “turnu” pozvonil, se je hudič prestrašil in spustil gozd iz rok prav na sredo Zaplate, kjer je še danes. Zjutraj se je mlajši brat odpravil pogledat, kaj je z gozdom in je opazil, da ga ni več. To novico je povedal starejšemu. Ta se je hotel še naprej prepirati, ker ni verjel svojemu bratu, vendar se je kmalu sam prepričal, da brat govori resnico. Na mestu, kjer je bil prej gozd, je stala pusta jasa.

Dolgo časa se temu gozdu ni nihče upal približati, vendar so sčasoma lovci ugotovili, da je to tisti gozd, ki je bil včasih pod Zaplato.Ta gozd pa je še danes nekaj posebnega, saj je v njem veliko starih in debelih dreves, veliko rož, skratka takega gozda ni v naši bližini.

Po tem gozdu, ki je kakor zaplata, je gora tudi dobila ime Zaplata.

Pripovedoval: Jožef Osterman                                                                                                                      Napisala: Anja Pipan, Osnovna šola Šenčur

glohorsa.gif (146 bytes)

Zakaj Šenčurjanom pravijo godlarji

Včasih so od hiše do hiše hodili berači ter prosili za hrano in denar.Tako je nekega dne v Šenčur prišel berač iz drugih krajev. Napotil se je k neki hiši, kjer so ravno zajtrkovali, ter prosil za zajtrk. Odstopili so mu nekaj godle, ki so jo ravno jedli. Nato je šel naprej po vasi prosit za denar.In ravno v času kosila pride k neki hiši ter prosi za vbogojme. Najprej so mu rekli, da naj gre delat, potem bo dobil jesti.Nato so mu rekli, naj prisede. Na krožniku so mu prinesli godlo, ki so jo ravno jedli. Berač se je že malo `zmrdoval`, vendar ni nič rekel. Spet je šel na vas prosit za denar in v času večerje je prišel k neki hiši, kjer so ravno večerjali.Rekli so mu, da jim je ostalo še malo večerje in ga povabili v hišo. Za večerjo je dobil godlo. In še ves teden, kar je bil v Šenčurju, se mu je godilo isto. Za zajtrk, kosilo in večerjo je vedno dobil godlo. Ko je odhajal iz Šenčurja, je rekel: “To je pa res godlarska vas. Kamorkoli sem prisel sem jedel "godlo".

In tako se je Šenčurjanov oprijelo ime Godlarji.

Pripovedovalca: Vinko (63 let) in Ani (55 let) Vidmar                                                                  Napisala:Anja Vidmar, 8.a - O.Š.Šenčur

glohorsa.gif (146 bytes)

Legenda o domačem kraju

Leta 1952, februarja, je zapadlo skoraj dva metra snega.Sneg so morali ljudje odmetavati z lopatami tako, da so kopali tunele.To je bilo zelo težko delo.Poleg tega so se zaradi teže snega podrli skednji. Nasploh je bilo takrat stanje strašno. Vse trgovine so bile zaprte, ker dostave ni bilo. Ni bilo pouka, ljudje niso mogli v službe. Čas se je ustavil. Več dni so bili popolnoma odrezani od sveta. Tudi elektrike ni bilo. Zato je bilo v vseh prostorih temno. Vsi so zmrzovali. Oče je dejal, da je bilo najbolj mučno iti zvečer v posteljo, mrzlo kot led. Vsi dnevi so bili enaki – odmetavanje, odmetavanje, …. Najprej so morali sneg odmetati s streh, nato so odmetali do drvarnice, da so lahko prišli do kuriva. Sosedje so se v nesreči zbližali. Po cestah je plužila konjska vprega. Velik problem so imeli tudi kmetje zaradi izgube pridelkov in živine. Zaradi snega pa je bilo podrto tudi mnogo drevja v gozdovih. Les so pospravljali s pomočjo konj, ki pa so bili zaradi pomanjkanja nezadostno hranjeni in veliko konj je med delom poginilo.

Pripovedovalec: Miro Bohinc, starost 69 let                                                                Zapisala: Kaja Draksler, OŠ Šenčur

glohorsa.gif (146 bytes)

Ohcet

Včasih so bile “ohceti” veliki dogodki v vasi. Ljudje se jih še danes spominjajo z velikim veseljem.

Če se je par odločil, da se bo poročil, so se priprave začele že tri tedne prej. Najprej so na poroko povabili sorodnike, prijatelje in priče. Ženin in nevesta sta se imenovala “godec” in “družica”. Teden dni pred poroko je bilo najbolj napeto. Fantje iz vasi, iz katere je bilo dekle, so ženinu prinesli pismo, v katerem so opisali bodočo nevesto. Ženin je moral zato primakniti kar nekaj denarja. Na dan poroke so mladoporočencema pripravili “šrango”. Šranga se je vedno dogajala v vasi, iz katere je bila nevesta. Šrango so postavili na sredino ceste, tako da mladoporočenca nista mogla mimo. Pri pripravi šrange so sodelovali fantje in možje iz vasi. Na “šrangi” pa sta morala ženin in nevesta cepiti drva, mlatiti proso in žito in žagati les…itd. Ob šrangi je bila miza, na njej pa vino in pecivo. Toda fantje z mize niso smeli jesti in piti, dokler fantje niso dobili plačila. Ko sta se ženin in nevesta pripeljala pred šrango, se je začelo tudi pogajanje o plačilu. Štarešina in priči sta po dolgotrajnem pregovarjanju plačali zahtevano vsoto. Šele potem sta ženin in nevesta lahko odšla na poroko. Ko sta se vrnila iz cerkve domov, se jima vrata doma niso odprla. Pred vrati je bila glinena posoda. Ženin jo je prijel in vrgel ob tla. Takrat so se vrata odprla in "ohcet" se je lahko nadaljevala.

Pripovedovalca: Milka Likozar, 72 let in Anton Likozar¸73 let                          Zapisala: Ana Likozar , 8. b   OŠ Šenčur

glohorsa.gif (146 bytes)

Zmaj v Postojnski jami
 

Pred davnimi časi je živel v Postojnski jami strahovit zmaj. Kadar je bil lačen, začel tuliti, da se je razlegalo daleč naokrog. Ljudje so mu morali prinašati koze, ovce in teleta. Nekaj časa so ugibali, kako bi se znebili nenasitne pošasti. Tedaj je pod Nanosom živel pastir Jaka, ki so o njem vsi pravili, da je prebrisane glave. Šli so k njemu in ga prosili, da bi jim pomagal. Jaka se je odločil in pomagali. Tako  je Jaka ukazal zaklati tele in mu sleči kožo. Nato je kožo natlačil z živim apnom  in tako skupaj zašil kožo. Ko naslednje jutro prirjove zmaj iz jame, mu možje prinesejo nagačeno tele k luknji in ga vržejo v prepad. Zmaj zgrabi vabo, jo pogoltne in skoči v vodo, da bi se napil. Kmalu pa začne zmaj od bolečine divjati in rjoveti. Iz žrela mu začne uhajati dim. Apno je začelo delovati. Zmaj se vzpne in se vrže na hrbet, tedaj pa mu razpoči trebuh. Še zadnjič pobrca in prasne s silnimi kremplji po skalni steni, da je še danes videti sledove.

Michelle Petek, 1.m
Srednja živilska šola
Maribor
glohorsa.gif (146 bytes)

Laško- njegova zgodovina in okolica

Laško je lepo staro mesto, z bogato preteklostjo in kulturno dediščino. Kot trg se je prvič omenjal leta 1227, mestne pravice pa je dobila leta 1927. Leži na nadmorski višini 228m. Skozenj tečeSavinja , ki deli na levi in desni breg. Leži skoraj v središčuSlovenije. Na levi strani kot varuh bodi Hum, na desni pa je okras mesta Šmehel.S sprehodom skozi mesto obiskovalec odkriva vse tisto staroin lepo, nakar smo laščani zelo ponosni. Z izletom v bližini okolice pa obiskovalec odkrije idilične veselice, kjer še vedno živijo številni stari običaji. Mesto je narava odmerila malo ravnega prostora, saj ga je komaj za reko, cesto in železnico. Vse ostalo pa je prislonjeno na vznožje bližnjih hribov. Morda je zaradi tega tu tako lepo.

Kratek oris zgodovine Laškega

Zemljepisna lega in prometni položaj ob spodnji savinji ter izvir zdravilne ter termalne vode so bistveno vplivale na čas in intenzivnost naselitve Laškega že zgodaj pred ustanovitvijo srednjeveškega trga. Po naselitvi Keltov pričajo keltski srebrniki. Pod Rimljani pa je nastalo Laško pomemben kraj. Po premožnosti takratnih prebivalcev govore takratni zapisi relief. V visokem srednem veku je bilo Laško središče razsežne gospoščine z deželnim krvnim sodiščem in sedež najstarejše prafare na slovenskem.

Celjski grofje so bili sto let gospodarji Laškega, nato Habsburžani in drugi deželni knezje.  Laško so prizadele hude nesreče:

-turški vpadi

-kmečki upori

-pogosti požari

in v začetku 17. stol. še kuga.

Nov sloves trgu so prinesli ponovno odkriti termalni vrelci, ki jih Je južna železnica odprla v svet. Tako je laško postalo zadnjih 50 let minulega stoletja evropsko znano zdraviliško letoviški kraj. Med dvema vojnama je bilo Laško sedež istoimenskega okraja. Danes je kulturno in gospodarsko središče občine.

 Zdravilišče Laško

Laške toplice so prvič pleminiteta 1573. Leta 1852 je Leopold Rudl dal vrelec zajet, postavil vodni bazen, vodno črpalko in restavracijo s salonom. Skozi zgodovino je menjal lastnike, ki so ga dograjevali. Leta 1994 je praznoval 140 letnico začetka zdraviliško- turistične dejavnosti. Danes je znova urejeno zdravilišče, ki ga gradi tradicija. Termalna voda ima temperaturo od 32-35 stopinj Celzija, vključno s pokritim termalnim bazenom. Z različnimi sodobnimi terapijami zdravijo uspešno po poškodbah in operacijah gibal, obolenja hrbtenice in ostale nevrološka obolenja ter degenerativni revmatizem.

 Grad Tabor

Leži ob vznožju Huma. Nastal je v 11- 12 stoletju. Leta 1336 so ga kupili celjski grofje. V 14. st. je bil sedež laških gospoščin, v začetku 15. st. pa je pogorel. Nato so ga obnovili, ter je služol tržanom kot zavetje pred turškim vpadi. Zato je dobil Tabor, kasneje svojo funkcijo izgubil in začel propadati. Skoraj dvesto let je bil v razvalinah.

Pivovarna Laško ga je obnovila in v njem uredila restavracijo visoke ketegorije z bogato vinotok in poročno dvorano.

Grajsko dvorišče je urejeno v gostinski vrt z čudovitim razgledom. Tukaj potekajo “ Grajsko poletne prireditve”, ki so zaradi kvalitetnega programa postale znane kulturnim krogom širne Slovenije.

 Pivovarna Laško

Začetki pivovarstva segajo v leto 1820. stala je na mestu današnjega hotela Slavije. Leta 1866 je dobila svojega lastnika, premestili pa so jo na nasprotni breg Slavije v Podšmehel.

1889 je pivovarno kupil Simon Kuhec, pivovar iz Žalca. Dognal je, da trmalno vodo ugodno vzliva na okus piva in začeli so variti termalno pivo. Že leta 1901 so dobili medaljo na odlično kakovost od francoske vlade. Pivovarna je nato še naprej menjavala lastnike ter doživela vzpone in padece. Spremenila je tudi lokacijo. Preoblikovala se je v delniško družbo in je danes ena najmodernejših pivovaren v Evropi.

Paleta njihovih proizvodov je obsežna:

-od lanskega piva

-od temnega termalnega deserta in različnih vrst najbolj svetovno znanega piva z znamko Zlatorog. Uspešno podjetje je nosilec razvoja kraja. Skupaj s truristčnim drušzvom je največja pokroviteljica tradicjonalne truristnične prireditve Pivo in cvetje, ki je vsako leto v mesecu juliju.V pivovarni si lahko organizirate skupine pod strokovnim vodstvom ogledalo tamkajšnjo pridelavo piva, ki je računalniško vodena. V starem pivovariškem kotlu je prikazana zgodovina razvoja pivovarstva v Laškem. Ogled pa boste zaključili ob pokušini laškega piva.

 Rdečica

Če se pri zdraviliškem odpravite pod viadukt, se pred vami odpira račiška dolina. Dolina se je poimenovala po istoimenovanem potoku. Ta priteka izpod Muzlice in Kola.Hribi, ki jo obdajajo, so še Šmohor, Goriško brdo, Babe, ter nekaj drugih hribov. Nekoč je bilo to rudarsko naselje. V bližini tovarne TIM je ob cesti gosto kužno znamenje iz leta 1600. v Zgornji Rečici je vredno ogledati cerkev sv. Antona.

 Šmohor

Je privlačna izletniška točka SV od Laškega na grebenu med Pernicami in Moličem. Na Šmohorju je dom z 60 ležišči. Odprt je vsak dan razen ob četrtkih. Na zaobljenem vrhu je cerkev sv. Mohorja, ki se prvič omenjala leta 1421. Ob cerkvi stojijo mogočne stare lipe, v gozdovih pa domujejo najrazličnejše divjadi:

-mufloni

-divje svinje ter srnjad.

Pravi raj za lovce, ki imajo pod cerkvijo svod dom. Čudoviti so prehodi po planoti od Planjskega doma do Moliča ali Gozdnika, ki jih lahko v sezonih zdržimo z nabiranjem najrazličejšh sadežev.

Čez Šmohor vodijo tudi planinske poti.

 Marija Gradec

Na gričku nad Slavijo stoji cerkev Matere Božje. Cerkev so zgradili v letah 1503-1506. Leta 1526 pa so jo okrasili z freskami, ki vsebujejo gotske in renesančne vplive, zaradi katerih so prava redkost v Slovenji.

Freske so obnovljene in kot posebnost vredne ogleda.

Rajko Selič
Srednja živilska šola
Maribor

glohorsa.gif (146 bytes)

MARIBOR – MOJE MESTO

Maribor je po velikosti drugo slovensko mesto. Je gospodarsko in kulturno središče severovzhodne Slovenije. Ker leži le 18 km od državne meje z Avstrijo, predstavlja prag v našo državo, pa tudi na Balkan.

Maribor je v slabem tisočletju doživljal vzpone in padce. Ni bilo veliko in pomembno mesto, sredi 18.stoletja pa se je začelo počasi vzpenjati. Iz mirnega podeželskega mesteca, v katerem so živeli trgovci, v mnogih cehih združeni obrtniki, nekaj uradništva in vojakov pa malo plemstvo, se je spremenil v gospodarsko kar razgibano mesto. A v avstrijskem cesarstvu mu je bilo usojeno živeti zmeraj v smeri Gradca, glavnega mesta Vojvodine Štajerske, kateri je Maribor upravičeno več stoletij pripadal, tja do zloma Avstro-Ogrske leta 1918.

Slovenci so v obdobju narodnega prebujanja dali mestu novo ime. Prvič ga je v nekem pismu leta 1836 zapisal pesnik Stanko Vraz. Sestavil ga je iz osnove mar (kar pomeni vnemo, skrbnost) in pripone bor (boj) po zgledu na nemško-zahodnoslovansko dvojico Brandernburg (Branibor). Pesnik in politik Lovro Toman je leta 1861ime pesniško še utrdil s pesmijo Mar i bor. Po letu 1861 je Maribor postal politično, gospodarsko in kulturno središče Slovencev na Štajerskem. Med drugo svetovno vojno je Maribor veliko trpel. Ustreljenih je bilo veliko borcev in talcev. Povrh je bil Maribor med vojno na moč porušen od letalskih napadov.

Po vojni leta 1945 se je začela obnova porušenega mesta in izgradnja močne industrije. Družbene in gospodarske potrebe so priklicale v življenje razvejano šolstvo in univerzo. Mesto naj bi doseglo razvoj s komplementarnimi gospodarskimi panogami ter z modernizacijo tradicionalne mariborske industrije, vendar izdatnejših izboljšav še ni na obzorju.

LEGA IN OBSEG  

Mesto se je raztegnilo na oba kraja reke Drave. V njem se naravno stekajo pokrajine:

Dravska dolina med Pohorjem in Kozjakom, ki se pri Selnici raztegne
Slovenske gorice;
Dravsko-Ptujsko polje.

 

Na severu Maribora zapirajo Mariborske gorice, Kalvarija s cerkvijo, Mestni park, Piramida, Stolni vrh nad železniško postajo in Meljski hrib.  Griči so porasli z vinogradi, ki segajo skoraj v mesto in mu dajejo poseben mik. Na jugozahodu varuje Maribor vzhodno pobočje Pohorja, ob pohorskem vznožju pa se zase vzdiguje Pekrska gorca. Cesta in železnica skozi Maribor povezujeta srednjo in jugozahodno Evropo.

Maribor je znan po organizaciji raznih športnih in kulturnih prireditev.

Od leta 1966 se v Mariboru vsako leto srečujejo slovenska dramska gledališča – Borštnikovo srečanje. Od leta 1968 večeri baročne glasbe. Med likovnimi manifestacijami je pomemben likovni trienale.

Poletne prireditve pod imenom “Lent”. Vsakoletni mednarodni festival plesne folklore.  Med športnimi prireditvami prednjači Zlata lisica –vsakoletno svetovno prvenstvo v ženskem slalomu FIS-a. Lahkoatletski miting Zorkov memorial. Vsako leto tradicionalni teden “Vesela jesen”. Na Dravi pa je poleti motonavma –dirka motornih čolnov. Maribor s svojo okolico nudi prebivalcem, pa tudi drugim obiskovalcem mnogo izletniških točk in sprehajalnih poti. Maribor ima tudi dva letna kopališča Mariborski otok in kopališče TAM. Pozimi pa se lahko kopamo v pokritem kopališču Pristan. Znane so tudi terme Fontana, ki pa so novejša pridobitev mesta.

V mestu in okolici je veliko osnovnih šol, srednjih šol, fakultet in nazadnje je Maribor tudi univerzitetno mesto, na kar smo lahko zelo ponosni.

Sebastjan Marhold Srednja živilska šola Maribor

MARIBOR – MOJE MESTO

Maribor je po velikosti drugo slovensko mesto. Je gospodarsko in kulturno središče severovzhodne Slovenije. Ker leži le 18 km od državne meje z Avstrijo, predstavlja prag v našo državo, pa tudi na Balkan.
Maribor je v slabem tisočletju doživljal vzpone in padce. Ni bilo veliko in pomembno mesto, sredi 18.stoletja pa se je začelo počasi vzpenjati. Iz mirnega podeželskega mesteca, v katerem so živeli trgovci, v mnogih cehih združeni obrtniki, nekaj uradništva in vojakov pa malo plemstvo, se je spremenil v gospodarsko kar razgibano mesto. A v avstrijskem cesarstvu mu je bilo usojeno živeti zmeraj v smeri Gradca, glavnega mesta Vojvodine Štajerske, kateri je Maribor upravičeno več stoletij pripadal, tja do zloma Avstro-Ogrske leta 1918.
Slovenci so v obdobju narodnega prebujanja dali mestu novo ime. Prvič ga je v nekem pismu leta 1836 zapisal pesnik Stanko Vraz. Sestavil ga je iz osnove mar (kar pomeni vnemo, skrbnost) in pripone bor (boj) po zgledu na nemško-zahodnoslovansko dvojico Brandernburg (Branibor). Pesnik in politik Lovro Toman je leta 1861ime pesniško še utrdil s pesmijo Mar i bor. Po letu 1861 je Maribor postal politično, gospodarsko in kulturno središče Slovencev na Štajerskem. Med drugo svetovno vojno je Maribor veliko trpel. Ustreljenih je bilo veliko borcev in talcev. Povrh je bil Maribor med vojno na moč porušen od letalskih napadov.
Po vojni leta 1945 se je začela obnova porušenega mesta in izgradnja močne industrije. Družbene in gospodarske potrebe so priklicale v življenje razvejano šolstvo in univerzo. Mesto naj bi doseglo razvoj s komplementarnimi gospodarskimi panogami ter z modernizacijo tradicionalne mariborske industrije, vendar izdatnejših izboljšav še ni na obzorju.

LEGA IN OBSEG  

Mesto se je raztegnilo na oba kraja reke Drave. V njem se naravno stekajo pokrajine:

Dravska dolina med Pohorjem in Kozjakom, ki se pri
Selnici raztegne;
Slovenske gorice;
Dravsko-Ptujsko polje.

Na severu Maribora zapirajo Mariborske gorice, Kalvarija s cerkvijo, Mestni park, Piramida, Stolni vrh nad železniško postajo in Meljski hrib.
Griči so porasli z vinogradi, ki segajo skoraj v mesto in mu dajejo poseben mik.
Na jugozahodu varuje Maribor vzhodno pobočje Pohorja, ob pohorskem vznožju pa se zase vzdiguje Pekrska gorca. Cesta in železnica skozi Maribor povezujeta srednjo in jugozahodno Evropo.
Maribor je znan po organizaciji raznih športnih in kulturnih prireditev.
Od leta 1966 se v Mariboru vsako leto srečujejo slovenska dramska gledališča – Borštnikovo srečanje. Od leta 1968 večeri baročne glasbe. Med likovnimi manifestacijami je pomemben likovni trienale.
Poletne prireditve pod imenom "Lent".
Vsakoletni mednarodni festival plesne folklore.
Med športnimi prireditvami prednjači Zlata lisica –vsakoletno svetovno prvenstvo v ženskem slalomu FIS-a.
Lahkoatletski miting Zorkov memorial.
Vsako leto tradicionalni teden "Vesela jesen".
Na Dravi pa je poleti motonavma –dirka motornih čolnov.
Maribor s svojo okolico nudi prebivalcem, pa tudi drugim obiskovalcem mnogo izletniških točk in sprehajalnih poti.
Maribor ima tudi dva letna kopališča Mariborski otok in kopališče TAM. Pozimi pa se lahko kopamo v pokritem kopališču Pristan. Znane so tudi terme Fontana, ki pa so novejša pridobitev mesta.
V mestu in okolici je veliko osnovnih šol, srednjih šol, fakultet in nazadnje je Maribor tudi univerzitetno mesto, na kar smo lahko zelo ponosni.

Sebastijan MARHOLD, 2.k Srednja živilska šola Maribor

MARIBOR

Leta 1202 je ob izhodu Drave iz ozke doline nastala naselbina ( sprva kot tržni kraj), kmalu zatem, leta 1243 pa kot mesto Marburg. To ime za nemško obarvano mesto na slovenskih tleh južne Štajerske je bilo v rabi vse do narodnega preporoda sredi 19. stol. Takrat so ga slovenci poimenovali Maribor.Mesto ob dravi je svoj prvi razvojni razcvet gradilo na industriji, danes pa z mlado univerzo vse bolj prevzema vlogo drugega celovitega kulturnega in znanstvenega središča v Sloveniji. Vinogradi na mariborski Kalvariji so prva straža znanega štajerskega vinorodnega območja Slovenskih goric, ki se širi med Dravo in Muro od avstrijske do hrvaške meje. Smučišča so se zarezala v gozdnata pobočja Pohorja. Kljub tanjši snežni odeji omogočajo pohorske strmine ugodno smuko že pri nekaj decimetrih snega. Maribor se lahko pohvali s tem, da ima vrhunske smučarske prireditve ( žensko >> Zlato lisico << ) kar na robu mesta. Glavni trg, staro tržno središče Maribora z Rotovžem in kužnim znamenjem, spominom na nadloge davnih  stoletij, je v zadnjih letih z obnovitvijo spet pridobil svoj žlahtni sijaj. Prizadevanja mesta in varuhov kulturna dediščine so zdaj usmerjena v prenavljanje mariborskega pristana ali Lenta. Okrogli sodni stolp se ogleduje v zrcalu zajezene Drave. Tako se tudi nezaželjeno akumulacijsko jezero vključuje v novo podobo mesta. To je bila naloga o mojem mestu. V njej sem predstavil delček zgodovine mojega mesta Maribora.

Maribor, 7. junij 1999 Mitja Sodar 1.g

glohorsa.gif (146 bytes)

OBČINA RAVNE NA KOROŠKEM

Občina Ravne na Koroškem obsega razgibano pokrajino spodnje Mežiške doline in za prostor pod košato Uršljo goro (1699 m). Po površini obsega 63,43 km2 in ima 12.741 prebivalcev. Osrednji del spodnje Mežiške doline, v katerem leži občina, odlikuje gostejša poseljenost dolinskega dela, kjer se mestno središče Ravne na Koroškem (8863 prebivalcev) že dejansko stika s sosednjimi Prevaljami, na obrobju, ki ga zvečine pokriva gozd, pa živi manj prebivalcev. Drugi večji kraji v občini so Kotlje, Dobja vas, Brdinje, Stražišče in Podgora. Manjši občinski zaselki so: Preški Vrh, Zelen Breg, Strojna, Podkraj, Dobrije, Koroški Selovec, Navrški Vrh, Tolsti Vrh, Uršlja Gora in Sele –del.Gospodarstvo občine še vedno sloni na težki industriji, ki jo vodijo družbe Železarne Ravne, močneje pa so razviti tudi kovinska industrija, gradbeništvo in promet. V zadnjih letih so si precej opomogli tudi trgovina, storitvene obrti in turizem. Srednje šolstvo zastopata Gimnazija Ravne in Srednja strojnokovinarska šola s petdesetletno tradicijo. V občini Ravne na Koroškem imajo sedež tudi nekatere druge ustanove, ki imajo širši značaj. Na Ravnah je sedež Območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Območne enote zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, enote Pokrajinskega arhiva Maribor za Koroško, sedež statistične regije, Zavoda za zdravstveno varstvo, Zdravstvenega doma, Koroških lekarn, Koroške reševalne službe, Centra za socialno delo in Gasilskega zavoda. Komunalno dejavnost izvaja v občini javno Komunalno podjetje Log. Glavni prometni žili sta regionalni cesti R 341 Dravograd - Holmec in R 341B Ravne - Kotlje - Slovenj Gradec. Središče občine je povezano s sosednjim središčem Prevaljami z lokalnim potniškim prometom, ki ga izvaja podjetje Koratur s Prevalj. Občina

Ravne na Koroškem ima z omenjeno regionalno cesto Dravograd – Holmec 

POLOŽAJ IN PODOBA MESTNEGA SREDIŠČA

Ravne na Koroškem so stisnjene v široko kotlino v spodnji Mežiški dolini, ki jo obrobljajo bogati gozdovi, z južne strani pa stoji v ozadju kot slikovita naravna kulisa mogočna Uršlja gora. Mesto leži na nadmorski višini med 385 in 460 metri in ima po popisu iz 1991. leta 8.863 prebivalcev. Ravne so se ugnezdile ob sotočju potokov Suha, Hotulja in Strojnska reka ter reke Meže, ki je na tem območju edina reka in zbira vode v celi dolini. Na severu mesto obkrožata naselji Stražišče in Tolsti Vrh, na jugu pa Preški Vrh in Navrški Vrh. Na mestnem vzhodu sta Koroški Selovec in Brdinje, na zahodu pa se naselje Dobja vas že stika s sosednjimi Prevaljami.  Zaradi značilnih teras, ki so jih v preteklosti izdolble reke in potoki, dobi obiskovalec občutek, da je prišel v mesto na šestih gričih. Danes so Ravne na Koroškem upravno, gospodarsko in kulturno središče Mežiške doline z dokaj razvito družbeno in komunalno infrastrukturo. Ker je železarstvo (družbe Železarne Ravne) najpomembnejša gospodarska dejavnost v kraju, so Ravne povsem urbanizirano in izrazito delavsko mestno naselje.

Ravne na Koroškem so tudi mesto nasprotij, kjer se v vsakdanjem mestnem vrvežu in delovno-ustvarjalnem nemiru sedanjih generacij. Ki s krajem živijo, prepletata staro in novo. Iz ohranjenih zgodovinskih sledi lahko tako naključni obiskovalci kot tudi organizirani turisti razbirajo ohranjeno srednjeveško življenje, nekateri sledovi pa pričajo o drugih obdobjih rasti kraja. Mozaične, velikokrat že delno zabrisane zgodovinske, arhitekturne, kulturne in verske slike preteklosti in krepko zarisani utripi sedanjosti se vsak dan zlivajo in prelivajo v tisto pristno koroško občutje, ki ga je težko opisati, občuti pa ga vsak obiskovalec, ki ga korak zanese v naše mesto, in železniško progo Maribor - Holmec ugodno povezavo s sosednjo republiko Avstrijo.

ZGODOVINSKE SLEDI RASTI GOSPODARSTVA

Leta 1998 je minilo 750 let od prve pisne omembe kraja Guštanj - sedanjih Raven na Koroškem. Za mestno dragoceno listino iz leta 1248 hrani frančiškanski samostan v Gradcu. Sredi venca sedmih graščin se je Guštanj razvil v pomemben spodnjekoroški trg z razvito obrtno dejavnostjo. Obseg trškega jedra je približno tak, kot ga je upodobil Valvasor v drugi polovici 17. stoletja.

Stoletja nazaj si je celotna Mežiška dolina prizadevala za dobre stike z zahodom, ko pa je razpadla Avstro-Ogrska, je dolina nenadoma postala obmejna in samotna, oddaljena od vseh večjih gospodarskih in kulturnih središč. Čas v dolini je za trenutek obstal, - zaustavil se ni! Stoletna železarska tradicija, zeleno bogastvo gozdov in bližina dravskih elektrarn so tudi spodnjo Mežiško dolino predramili in jo pognali v nezadržen gospodarski in kulturni razvoj.

Železarstvo se je v dolini razvilo po letu 1772. Ob ležiščih železove rude so se na vodno silo Meže oprle fužine na Ravnah. Leta 1807 je žebljarske obrate in kovačnice kupil grof Thurn in do leta 1827 v njih osredotočil vso železarsko proizvodnjo. Po prehodu v državno last je leta 1919 postalo ravensko plemenito jeklo znano in cenjeno po vsem svetu.

KULTURNOZGODOVINSKA DEDIŠČINA

Kotlje so rojstni kraj pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca. Vasica leži sredi hotuljske kotline, ki je pravzaprav razgibana ravnina, polna naravnih lepot. Središče vasi so stare, vaške Kotlje, v bolj gozdnate predele proti Podgori pa so se razrasle moderne stanovanjske hiše. Cerkev svete Marjete v Kotljah je gotska, sredi 18. stoletja so jo predelali v baročnem slogu. Cerkev je obdajalo značilno taborsko obzidje, ki so ga pozneje znižali na sedanjo višino. Glavni oltar v južni kapeli je izdelala J. J. Merci, prižnica pa je zgodnje delo slovenjegraškega kiparja Franca Bernekerja. Neenotna toda kvalitetna arhitektura daje skupaj s pokopališčem in župniščem, na katerem je spominska plošča dr. Alojzu Kuharju, Prežihovemu bratu, cerkvi osrednje mesto vaškega jedra. Na vaškem križpotju, blizu starih lip, stoji ob cerkvi spomenik, posvečen partizanskemu mitingu zadnjo oktobrsko nedeljo leta 1943, ko so bile Kotlje en dan svobodne. Na spomeniku so imena 43 domačinov, ki so dali med leti 1941 – 1945 svoja življenja za svobodo.

Ravne na Koroškem se ponašajo z gradom Ravne. V njem je Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, ki zbira in hrani tudi koroško kulturno dediščino in domoznansko gradivo koroške krajine in zamejske Koroške. V knjižnici je tudi Prežihova soba, ki je razstavni del domoznanske zbirke. V gradu Ravne sta še likovni salon in Koroški muzej, ki ima večino zbirk v poslopju tik ob gradu. Tu so železarska, rudarska, lesarska, gozdarska in narodopisna zbirka (dimnična kuhinja), v pasaži gradu je lapidarij z rimskimi kamni, v muzeju na prostem pa je devet velikih tehniških in narodopisnih objektov. V parku ob ravenskem gradu je spomenik Prežihovemu Vorancu, delo akademskega kiparja Draga Tršarja. Vsaka štiri leta (1964 - 1989) je bil na Ravnah mednarodni kiparski simpozij Forma viva. Umetnine iz železa in jekla, ki so delo kiparjev z vsega sveta, so se zlile z zelenimi nasadi in stanovanjskimi bloki Raven na Koroškem in sosednjih kraje

Iz Kotelj ni daleč na Preški Vrh, kjer je Prežihova bajta - spominski muzej Prežihovega Voranca, ki nas z urejeno notranjostjo spominja na značilno okolje pisateljeve mladosti, o Prežihovem delu pa pričajo življenjepisne in leposlovne drobtinice v muzeju. Tik nad bajto stoji nad nekdanjim ajdovim strniščem bronast pisateljev spomenik, ki ga je izdelal akademski kipar Stojan Batič. Na samem vrhu Uršlje gore stoji ob planinskem domu edinstvena poznogotska cerkev svete Uršule iz leta 1602, za katero so napravili načrt kmetje sami. Cerkev je zidana iz kamna, ima skodlasto streho, stolp pa so morali zaradi strel in viharjev pozneje znižati.

Na Dobrijah stoji spomenik, posvečen Malgaju in tovarišem - borcem za severno mejo. Od tod so znameniti Kotniki: dr.Franc Kotnik, etnolog in slavist, in dr. Janko Kotnik, jezikoslovec.

NARAVNE ZNAMENITOSTI :

Grajski park na Ravnah na Koroškem, ki so ga po vzoru angleških parkov uredili grofje Thurni - lastniki gradu Ravne, je spomenik oblikovane narave z redkimi drevesnimi vrstami in je edina večja, arhitektonsko oblikovana parkovna površina v Mežiški dolini. Votla peč pred Ravnami je velik sklad pegmatita, ki se je v preteklosti odlomil od više ležečih skalnih pobočij in predstavlja naravni most, pod katerim teče reka Meža. Ta izredno redka naravna znamenitost je edinstven geomorfološki pojav v Sloveniji. Na strmi Strojni je pri Janežu velika domačija, ki je spomeniško zaščitena in velja za enega pomembnih spomenikov ljudskega stavbarstva na Slovenskem. Ob številnih strojanskih križiščih stojijo lepe kapelice in znamenja, poslikana v domačem gorskem slogu. Na Strojni je pokopan koroški bukovnik, ljudski pesnik Blaž Mavrel.

 

TURISTIČNIMOZAIK; ŠPORT;REKREACIJA IN IZLETI

Na Ravnah na Koroškem je velik športni park z domom telesne kulture (pokriti bazen, telovadnica, stadion z novo atletsko stezo, pokrita teniška igrišča, avtomatsko kegljišče, strelišče). Najbolj uspešni športniki so odbojkarji ravenskega Fužinarja, ki so v letu 1998 osvojili naslov pokalnega in državnega prvaka. Tik ob športnem parku je na Navrškem vrhu smučarska vlečnica s smučiščem urejenim tudi za nočno smučanje.

Rimski vrelec pri Kotljahje priljubljeno letovišče, znano po izviru čiste alkalične in brezžveplene hotuljske slatine, ki jo priporočajo proti slabokrvnosti in proti boleznim srca in ožilja. V Podgori je Ivarčko jezero, poletni in zimski rekreacijski center in izhodišče s sedežnico za znano smučišče Ošven in daljše planinske izlete na Smučarsko kočo, kočo na Naravskih ledinah (1128 m) in Uršljo goro (1699 m), kjer prireja planinsko društvo Prevalje tradicionalna zimska in letna kulturna srečanja.

Sašo Lukman
Srednja živilska šola
Maribor

glohorsa.gif (146 bytes)

Značilnosti mesta Celje

 Mesto leži ob srednjem delu reke Savinje na nadmorski višini 250 m v Celjski kotlini, ki je dolga okoli 30 km in široka 10 km. Izredna zemljepisna lega kot tudi bližina naravnih bogastev so bile osnove razvoja Celja. Celje je šele v 19. Stoletju postalo upravno središče, danes pa je sedež občine ter sedež več regijskih oz. medobčinskih institucij – gospodarskih, kulturnih in upravnih.

CELJSKI GRAD IN MESTO CELJE

Občina je razdeljena na 25 krajevnih skupnosti, obsega pa 230 km2 površine. V občini je leta 1987 živelo 65431 prebivalcev, v družbenem sektorju je bilo zaposlenih 39370 ljudi. V mestu Celje je od tega živelo 33000 prebivalcev, prav toliko pa je bilo tudi zaposlenih v družbenem in zasebnem sektorju, saj je v mestu veliko delovnih mest tudi za občane celjske in drugih, predvsem sosednjih občin. V samem mestu je 367 hotelskih ležišč, leta 1981 pa so celjske ulice premogle 198 trgovin. Število prodajaln, takšnih in drugačnih, manjših in večjih, pa se je v zadnjem desetletju podvojilo, tako, da Celje vse bolj postaja tudi trgovsko središče, ki ne premore le osnovnih potrebščin za občane in okoličane, tako, kot pred leti.

V Celju je danes vrsta srednjih šol. Ima svoje mestno gledališče, pokrajinski muzej in muzej revolucije, 3 likovne galerije, 4 kino dvorane, več knjižnic…Mesto ima tudi izredno bogato zgodovino, spomenike od rimskih pa vse do današnjih časov je v Celju mogoče najti na vsakem koraku.

Celje se uvršča med starejše industrijske centre v Sloveniji. Razvite so praktično vse veje gospodarstva, še zlasti pa kovinsko predelovalna industrija, črna metalurgija, proizvodnja barvnih kovin, strojna industrija, proizvodnja električnih strojev in naprav, proizvodnja bazičnih kemičnih izdelkov ter predelava kemičnih izdelkov, tekstilna industrija, proizvodnja konfekcije, gradbenega materiala, izdelava nakita oz. predelava žlahtnih kovin... Predvsem v zadnjih letih mesto in vsa občina iščejo rešitve za posodobitev umazane industrije, da bi sčasoma Celje ekološko sanirali in zagotovili prebivalstvu bolj zdravo življenje. Poleg omejene industrije so v občini izredno pomembni še trgovina, gradbeništvo, obrt, promet in zveze, gostinstvo in turizem, pa tudi kmetijstvo. Še nekaj statističnih podatkov: v celjske vzgojno – varstvene organizacije je vključenih okoli 3400 otrok ali okoli 60% vseh predšolskih otrok, v osnovnih šolah pa je 291 oddelkov in v njih več kot 7300 učencev, celjsko glasbeno šol pa obiskuje okoli 700 otrok. V 10 samostojnih srednjih šolah v Celju je vpisanih 3500 dijakov, dom pa ima 600 ležišč. V celjskem domu upokojencev je 320 postelj, od tega 100 za nepokretne varovance. V centru za srednje duševno prizadete ne Golovcu pa je okoli 70 varovancev. Celjski zdravstveni center, ki ga že nekaj let prenavljajo za paciente. Celjsko gledališče ima 180 sedežev, vse kino dvorane pa skupaj lahko na 3 predstave dnevno sprejmejo skoraj 1500 obiskovalcev, celjske knjižnice pa imajo za izposojo več kot 320000 knjižničnih enot. V Celje je razvita tudi telesna kultura, z vzgojo najmlajših, rekreacijo starejših in tudi vrhunskim športom. V Celju deluje vrsta športnih klubov in društev, glede na bogato tradicijo pa med športi izstopajo predvsem rokomet, košarka, atletika, plavanje, kegljanje, tenis…

Znamenitosti mesta Celje

Stari grad

Prvotno grajsko poslopje, ki so ga v prvi polovici 13. stol. postavili Vovberžani na zahodni skalni kopi grajskega grebena, je imelo značaj iregularnega obodnoga gradu. Še pred letom 1300 so zasnovo obdali z novim vencem obzidja, ki so ga na severni strani okrepili s stolpičem. V prvi polovici 14. stol so novi lastniki gradu, Žovneški (od leta 1341 Celjski grofje), začeli utrdbo spreminjati v udobnejšo stanovanjsko rezidenco, in postavili tudi velik štirinadstropen stolp, ki je kasneje dobil naziv Friderikov stolp. V času boja za celjsko dediščino so grad temeljito prezidali, prvotno podobo pa so mu spremenili tudi v letih 1556 do 1579. Ker je grad postopoma izgubil svoj strateški pomen, je začel propadati, ob koncu 17. stoletja je bil velik grajski stolp že brez strehe. Leta 1755 pa je grad kupil grof Gaisruck, ki je snel tudi ostrejše in odpeljal tudi najlepše klesance ter jih porabil pri zidavi dvorca Novo Celje. Leta 1803 je na pol razrušeni grad kupil kmet Gorišek in ga pričel uporabljati za kamnolom. Leta 1846 so razvaline prešle v last štajerskih deželnih stanov. Prizadevanja za njegovo obnovo so se začela po ustanovitvi celjskega muzejskega društva leta 1882 in še vedno trajajo.

Spodnji grad

Zahodno od prvotnega srednjeveškega naselbinskega jedra je že v 14. stoletju nastal celjski spodnji mestni grad, ki je v osnovi verjetno še starejši. Ogromno poslopje, v katerem so prebivali Celjski grofje, je bilo obzidano in ločeno od naselbine ter zavarovano z okopom in jarkom. Po zatonu Celjanov je bil v mestnem gradu sedež celjskega vicedomskega urada. V drugi polovici 16. stol. so grad temeljito obnovili, v letih 1748 – 1750 pa so ga po nalogu Marije Terezije prezidali v vojašnico. Od leta 1981 je poslopje izpraznjeno in čaka na svojo nadaljno usodo.

Kultura

Celje je mesto z bogato kulturno vsebino in ohranjeno podobo starih dni, mesto, na katerega so Celjani ponosni in neradi odhajajo živet kam drugam. Če že, se vedno znova vračajo in v njem tudi vedno kaj novega odkrijejo, pa čeprav je to samo bežen pogled na prenovljeno staro mestno jedro z ohranjenimi detajli na pročeljih hiš. Pred njimi, med njimi in za njimi nastajajo prijetni ambienti za kulturna in družabna srečanja, kakršen je na primer Frederikov atrij in drugi, pod gesli opisani prostori. Kultura podoba Celja se spreminja, vendar pa sloni na bogatih temeljih, kulturne dediščine Celja, poklicnih kulturnih ustanovah in društvenih dejavnostih ljubiteljske kulture. Poklicno gledališče, bogati muzeji, galerije, bienalni mednarodni mladinski pevski festival, poletne prireditve, Teden domačega filma in Naša beseda, priznani umetniki, vse to daje pečat Celju in je priložnost, da se Celje uveljavlja v širšem slovenskem in balkanskem prostoru. In čeprav je tudi kulturi vedno primanjkovalo denarja, da bi se lahko še bolj dvignila in razrasla, iz sape po zaslugi številnih kulturnih entuziastov ne manjka nikoli. To so tisti umetniki in kulturni delavci, ki nikoli ne vprašajo, koliko bo kdo plačal za čezurno opravljanje dela, ampak si prizadevajo, da bi z lastnim znanje naredili čimveč za kulturno podobo Celja. Prav zato smemo brez sramu šteti Celje kot mesto z bogato kulturno ponudbo, ki je danes na nekaterih mestih morda še šibka in v povojih, a si upamo hkrati tudi trditi, da se bo že prihodnja leta izmotala iz teh težav, zato, ker imamo Celjani Celje radi, in ker je ta kultura, ki nas obdaja, tako zelo naša. Z veseljem jo pokažemo tudi drugim, se z njo ponašamo in o njej razmišljamo, kako bi jo naredili bolj bogato tudi generacijam, ki bodo morda nekoč kot danes mi brskale po njej. Tudi zato se velja ustaviti v Celju.

Muzeji

Pokrajinski muzej Celje

Po skoraj devetletnem delu pripravljenega odbora so 1. maja leta 1982 v prostorih današnje glasbene šole slovesno odprli celjski mestni muzej. Z naslonitvijo na leto dni kasneje ustanovljeno muzejsko društvo in ob blagohotni podpori celjske občine se je kmalu razvil v najpomembnejšo kulturno institucijo v mestu, ki je opravljala tudi spomeniško, varstveno, arhivsko službo in vodila arheološka izkopavanja v mestu in okolici in obnovo celjskega starega gradu. Hitro naraščanje muzejskih zbirk je že sredi 80. let prejšnjega stoletja sprožil potrebo po novih muzejski prostorih, kar je bilo rešeno šele po koncu okupacije. Že avgusta leta 1945 je bilo muzeju dodeljeno od bombardiranja poškodovano poslopje stare grofije, ki ga je muzejsko društvo postopoma obnovilo in vanj prineslo bogate muzejske zbirke.

Leta 1965 so Celjski mestni muzej preimenovali v Pokrajinski muzej Celje, ki je teritorialno pokrival območje sedmih občin v celjski regiji, časovno pa obdobje od prazgodovine do 20. stoletja. Široka in razvejana dejavnost celjskega pokrajinskega muzeja se kaže v stalnem naraščanje muzejskih zbirk, v vedno novih raziskovalnih rezultatih in prirejanju občasnih razstav, izdajanju strokovnih in poljudnih publikacij ter v pedagoškem delu. Na zunaj jo izraža stalna muzejska postavitev, ki si jo vsako leto ogleda okoli 40000 obiskovalcev.

Likovni salon

Likovni salon Celje je s svojim delom leta 1962 in organizacijskem, statusnem pogledu prenekatero spremembo. Leta 1979 se je vključil v zavod za kulturne prireditve z izostreno razstavno politiko, ki jo je gojil vse od ustanovitve, je likovni salon postal nepogrešljiv člen širšega kulturnega življenja v Celju. Vključil se je v likovno galerijsko dejavnost v slovenskem prostoru, zadnja leta pa teži tudi k medrepubliškemu in mednarodnemu sodelovanju. Njegova razstavna dejavnost je vezana na aktualna likovna snovanja v našem prostoru. Delo likovnega salona je vezano tudi na dokumentacijo likovne dejavnosti in ustvarjalcev s celjskega področja ter na pedagoško in izobraževalno dejavnost v okviru njegovega rednega razstavnega programa. Ima knjižnico za sodobno slovensko likovno umetnost s poudarkov na kataloških izdajah.

Celjska podjetja

V Celju je nekaj večjih podjetij z dolgoletno tradicijo, ob nji pa tudi precej, ki delujejo že vrsto let. Ker je Celje regijsko središče, je v mestu ali bližnji okolici tudi veliko podjetij, katerih matične firme so izven Celja, pa tudi vrsta predstavništev. V zadnjem času se v mestu in občini ustanavlja veliko majhnih podjetij, ki bodo v prihodnje gotovo uspela zaposliti del prebivalstva in ustvarjati velik delež občinskega dohodka.

Pomembnejša celjska podjetja: Aero – kemična, grafična in papirna industrija, Aurea – kovinsko – predelovalno podjetje, Center – trgovsko – delovna organizacija, Cinkarna – metalurško – kemična industrija, Dinos – podjetje za oskrbo gospodarstva z odpadnimi surovinami, Elektrosignal, Emo – emajlirnica, metalna industrija, orodjarna, Etol – tovarna arom in eteričnih olj, Fotolik, Gradis, Klima – industrija aero – termičnih naprav, Kovinotehna, Libela – industrija tehtnic in finomehanika, Merx, Metka – tekstilna tovarna in konfekcija, Obnova – gradbeno in obrtno podjetje, Pohištvo, Razvojni center, Remont, Steklar, Tami – tapetništvo in mizarstvo, Toper, Vrvica – tovarna trakov in okraskov, Zlatarstvo Celje, Železarna Štore, Žična – tovarna žičnih izdelkov in ležajev. 

Rok Kupec
Srednja živilska šola
Maribor

glohorsa.gif (146 bytes)

VINSKA GORA

 

2

 

ARHITEKTURA

Območje Vinske Gore obsega ravninski poljedelski pas, vinoroden pas južnih pobočij, hribovsko področje Lopatnika ter gričevnato Črnovo. Relief narekuje rabo prostora, ta pa se povezuje z značilnimi tipi stavb. Stanovanjske stavbe so: viničarija, bajta, hiša, župnišče, dvor. Vinorodne gorice zaznamuje členitev na vinogradniške delce (dolgi pasovi) s skromnimi enoceličnimi viničarijami ter dvo- ali triceličnimi bajtami (veža oz. Lopa, kuhinja, hiša). Vinska klet je zidana, zgornji bivalni del pa lesen, le ob kurišču zidan, kritina je bila ponekod še deseletja nazaj slama. Običajna stanovanjska stavba na kmetiji je stereotipne zasnove z vežo, ki se nadaljuje v kuhinjo, ter parom prostorov na obeh straneh. Velika hiša in kamra sta navadno leseni, ostalo telo pa kamnito. Likovni dodatki so večinoma iz 19. Stoletja in kažejo na vpliv-hmeljarske- arhitekture iz Savinjske doline ter prepričanje, da je kamnita stavba več vredna od lesene. Poseben tip bivalne arhitekture je dvor Dobrovca. Vinsko goro je zaznamovalo vinogradništvo, po uničenju vinogradov zaradi trtne uši konec 19. stol. pa hmeljarstvo, ki je zamrlo v 60 letih 20. stoletja 

Damir Jakob
Srednja živilska šola
Maribor

glohorsa.gif (146 bytes)

KULTURNA DEDIŠČINA CELJA

  1. TEORETIČNI UVOD
  1. POJEM DEDIŠČINA IN TISTO KAR JE Z NJO POVEZANO
  2. Pojem dediščina največkrat povezujemo s pojmom kulturna dedišcina. Res je, da smo ogromno izvedeli o življenju naših prednikov iz kulturnih spomenikov. Ampak kulturni spomeniki nam lahko povedo o življenju največ pred nekaj stoletji. Ti spomeniki nam ne povedo o življenju pred začetkom štetja. To nam povedo arheološki spomeniki in od tu naprej govorimo o arheološki dediščini.

    Arheološka dediščina je vse tisto kar najdejo arheologi in nam pomaga razumeti življenje naših prednikov izpred tisoč ali več let. Arheološka dediščina je tesno povezana s pojmom arheologija. Arheologija je po eni strani le delovna, raziskovalna metoda, ki si je pridobila sposobnost, razumeti določene tvarne sklope, “zapise” v zemeljski plasti, ki so nastali kot “odtis” človekovega delovanja v preteklosti. V tem oziru pomaga mnogokrat tudi pri raziskovanju in spoznavanju posameznih pojavov iz zelo različnih zgodovinskih obdobij. Toda arheologija kot veda pomaga predvsem spoznati tiste pojave in obdobja v starejši človekovi zgodovini, ki imamo o njih pisnih virov le malo ali pa sploh ne. S pomočjo arheologije lahko veliko izvemo o načinu življenja, navadah, običajih in na sploh o neki civilizaciji iz različnih zgodovinskih obdobjih. Tu pa današnja kultura ne more brez arheologije.

    Če ne bi bilo arheologije, bi danes veliko manj vedeli npr. o Rimljanih. Kultura ne more obstajati brez zgodovine. Kultura ali arheologija ne moreta obstajati druga brez druge. Zato je po eni strani arheološka dediščina bolj pomembna kot kulturna dediščina.

  3. KAJ SPADA K ARHEOLOŠKI DEDIŠČINI CELJA IN NJIHOV KRATEK OPIS

Med najpomembnejše arheološke spomenike v Celju spadajo:

mestni grad

To je kraj pomembnih stavb skozi dve tisočletji. Mestni grad je služil vojaškim namenom. V te namene je sodil veliki stavbni sklop na kraju, ki je bilo zanj po starih pisnih virih znano, da je tvoril enega od mestnih strženov, da so tam domovali, ko so bili v mestu, tudi celjski grofje. Strokovnjaki, ki poznajo zgodovino celjskih stavb, so bili sicer sprva prepričani, da zaradi stoletij, ki so minila od smrti zadnjega celjskega kneza in predelav velikega grajskega sklopa v najrazličnejše namene, od mestne palače ne bo kaj prida ostalo. Še to so mislili, da je tod zaradi mogočnih srednjeveških posegov v tla arheološka plast močno poškodovana. Zgrajen je bil na obzidju rimske Celeie. Našli so grobišča, svetišča, hiše, katerih podi, celo ognjišča in delovišča v pritličnih prostorih so še spoznavni.

baptisterij - krstilnica

Po bombardiranju v drugi svetovni vojni je zevala v ožjem mestnem jedru neprijetna vrzel. Več je bilo predlogov, kako bi jo zapolnili. Odločili so se, da je staro mestno jedro in njegovo izročilo vzdušja vrednota, ki je ne gre kar tako zametavati. Izkopavanja so razkrila temelje srednjeveških in novodobnih hiš. Pod njimi pa so se pokazali tudi močno poškodovani rimski sledovi, ostanki tlakov in ruševinske plasti. In v to mrežo sledov ujeti so se pokazali, kot najmlajša rimska gradnja na prostoru, ujeti zidci v nenavadnih kotih. Da, samo starokrščanski baptisterij – krstilnica – more kazati take posebnosti, so potrdili Alenki Vogrin, ki je tudi tu vodila dela, vsi strokovni obiskovalci del. Danes stoji na zemljišču nova poslovna stavba, vhod v spodnje trgovske prostore vodi po v steklo vgrajenem stopnišču, ki žal v izvedbi ni posnelo v načrtu predvidene oblike krova nad krstilnim vodnjakom, mimo z novim vezivom utrjenega osemkotnega vodnjaka. Baptisterij je primer prilagoditve projekta ureditve arheološkim najdbam.

ulica

Stare kleti in bombe v drugi svetovni vojni so nemilo gospodarile po sledovih stare Celeie. Celeia je bila v starem veku deležna krute usode, velike naravne nesreče. A bila je tako ugledno mesto in zgrajena od vsega začetka tako skrbno in iz tako odličnih gradiv, da so se spodnji deli starih stavb v prodovih odlično ohranili. Kot povsod, je bila tudi v Celju zahteva varnostne službe po zavarovalnih izkopavanjih preveč. Po drugi strani je pa začelo vse več ljudi opozarjati, da vse zajetne stare sledove, dolge in močne rimske zidove, čvrste tlake po končanem izkopavanju zmeljejo železne čeljusti gradbenih strojev. Le posamezen marmorni kos, del mozaičnega poda da uspejo prenesti v muzej, kjer pa tudi vse ne more biti na ogled.

Za stare, tlakovane rimske ulice je bilo v celjski občini vedno malo posluha. Vedno je primanjkovalo denarja za dvig teh spomenikov. Večina teh lezi globoko. Na tak način smo izgubili Celjani pomemben del svoje zgodovine.

 

  1. PREDSTAVITEV MESTNEGA GRADU

 

Že dokaj let so bile vojašnice sredi mesta na poti. Prav posebej je to veljalo za Celje, kjer je služil vojaškim namenom veliki stavbni sklop na kraju, ki je bilo zanj po starih pisnih virih znano, da je tvoril enega od mestnih strženov, da so tam domovali, ko so bili v mestu, tudi celjski grofje. Spremembe so se za to območje mesta dolgo pripravljale. Strokovnjaki, ki poznajo stavbno zgodovino celjskih stavb, so bili sicer prepričani, da zaradi stoletij, ki so minila od smrti zadnjega celjskega kneza in predelav velikega grajskega sklopa v najrazličnejše namene, od mestne palače ne bo kaj prida ohranjenega. Še to so mislili, da je tod zaradi mogočnih srednjeveških posegov v tla arheološka plast močno poškodovana. Pa vendar je bilo jasno, da mora velika, resnici na ljubo pred leti še prav brezoblična stavbna gmota, ki se nanjo odpira vrsta značilnih mestnih pogledov, dobiti primerno podobo in namembnost. Tudi dejstvo, da v grbu mlade države spet sijejo celjske zvezde, je dodatno priganjalo.

Raziskovanje zidov in ometov je vendar pokazalo, da je še ohranjenih dokaj sledov resnične knežje palače, zgrajene v nekaterih delih tako, kot so v 14. in 15. stoletju najbolje in najlepše znali mojstri graditelji kraljevskih dvorov. Že zaradi spoznanja temeljev stavbe je bilo treba kopati v kleteh in na dvorišču. Pri tem se je pokazalo, kako so palačo zgradili iz starejših utrdb mesta, pa tudi, kako so te srednjeveške utrdbene vence opirali na še ohranjene spodnje plasti mogočnega obzidja rimske Celeie. Ta mogočni venec je danes pod težo stoletij in nadstropij, ki jih delno še vedno nosi, potisnjen v savinjske prodove, a bil je, zložen iz velikih kvadrov rezanega kamna, koz nezavzeten. Zgradili so ga v prvem stoletju, v 3., 4. so ga pa večkrat popravljali, tudi na hitro, tako da so vanj vgrajevali okrasne člene z bližnjih grobišč in svetišč. Do obzidja je vodila ena od mestnih ulic, še vedno tlakovana. Ob njej so se pa vrstile hiše, katerih podi, celo ognjišča in delovišča v pritličnih prostorih so še spoznavni.

Danes nam je glavno strokovno vprašanje, kako vse, kar se je pokazalo, tako predstaviti obiskovalcu, da bo mogel brati v izjemni knjigi zgodovine, ki nam prav na tem mestu tako velikodušno ponuja v branje odprte strani, in hkrati tako, da sledovi posamezne dobe ne bodo preveč motili tistega, ki bo svojo pozornost namenil raje ostalinam iz drugega časa. Jasno nam je že, da mora prvi pogled na stavbno celoto, na dvorišče obvladovati dejstvo, da se bližamo mestni palači celjskih knezov, da morajo oko najprej pritegniti elegantni kamniti podboji velikega okna, ki je sipalo razkošje luči skozi svoja zložena stekla v dvorano visoko gori v steni. Šele pozneje nas bo ogled kleti popeljal mimo srednjeveških obzidij spet na plano po tlaku rimske ceste, mino zidov rimskih trgovinic in delavnic. Če ta del pod nekdanjim dvoriščem pred neljubim vplivom sonca, vetra, zmrzali in padavin spet pokrijemo, močno okrnimo poglede in razumevanje. Odkrit se pa v taki podobi, kot smo ga izkopali, ne bo ohranil.

Zgodba enega najbolj obsežnih arheoloških najdišč teh desetletij, kjer prizadevno izkopava ekipa pod vodstvom Alenke Vogrin, se je spletla za sedaj do sem, do tehtanja teh in podobnih strokovnih vprašanj. Nadaljevanje bo enako in še bolj zahtevno, vsekakor pa bo vsak trud, ki bo vanjo vložen, bogato poplačan.

  

  1. LASTNA RAZMIŠLJANJA O ARHEOLOŠKI DEDIŠČINI V CELJU

Mislim, da je arheološkim spomenikom posvečeno premalo pozornosti ne samo v Celju, ampak tudi v celi Sloveniji. Mislim, da je arheološka dediščina celo bolj pomembna kakor kulturna. Arheološki spomeniki nam mnogo povedo o življenju naših prednikov in njihovi kulturi. Mislim, da nek narod ne more obstajati brez arheoloških spomenikov. Kulturna dediščina ni dovolj za obstoj nekega naroda. Narod brez zgodovine je narod brez vsega. Res je, da nam kulturni spomeniki povedo nekaj o zgodovini nekega kraja, ampak le nekaj stoletij nazaj. Če hočemo o zgodovini nekega kraja izvedeti več, “potrebujemo” arheološke spomenike. Ti mnogokrat na začetku niso vidni prostemu očesu. Potrebno je vedeti, kaj kopati in kje to iskati. O tem nas uči arheologija.

Pomen mestnega gradu za Celje je bil vedno velik in tak bo ostal tudi v bodoče. V preteklosti je bil mestni grad vedno ključnega pomena za Celje. Služil je za obrambo mesta že od rimskih časov dalje. Vedno je bil dom ljudi, ki so odločali o usodi Celja in njegovih prebivalcev. V njem so se sprejemale pomembne odločitve, pomembne ne samo za Celje, ampak tudi za širšo okolico. Vedno je služil kot mestna palača in to zelo uspešno. Držal je mesto Celje pokonci, tudi v težkih in hudih trenutkih. Ko so odkrili, da pod današnjo stavbo ležijo arheološki spomeniki, smo veliko izvedeli o pomembnem delu celjske zgodovine. Mestni grad s svojimi izkopaninami predstavlja temelj celjske zgodovine.

To temo sem si izbral, da bi opozoril na problematiko celjskih arheoloških spomenikov. Mislim, da ti spomeniki ne dobijo dovolj pozornosti, čeprav si jo zaslužijo. Celjska občina v veliki večini ni naklonjena ohranjanju in varovanju arheoloških spomenikov. Upam, da se bo to v prihodnosti spremenili. Če ne, bomo izgubili pomemben del celjske zgodovine.

Cveto Štifter, 1. g SŽŠM

glohorsa.gif (146 bytes)

BENEDIKT

Benedikt leži na severovzhodu Slovenije, 240m nadmorske višine.Znano je po kraju Sveti Trije Kralji, zato prihaja k nam veliko turistov.V okolici Benedikta je tudi veliko kmečkih turizmov, ki privlačijogoste (tujce). V Benediktu se razvija tudi kmetijstvo, največ pridelujejo v poljedeljstvu, redijo pa največ prašiče, govedo, konje in tudi ovce.
Vsako leto nam župan občine Benedikt priredi teden Benedikta, kjer razkazujejo sam kraj in tudi druge novosti.Ta prireditev traja sedem dni, obišče pa jo tudi več občanov in drugih gostov.
L.1926 je Benedikt postal sam kraj potem se je vse več gradilo in je postal krajevna skupnost. Zgradili so šolo, cerkev in še vse več. Tako je po letih naraslo prebivalstvo, in večji kraj oz. naselje in je l. 1998 postal občina, naš župan pa je Milan Gumzar.
V Benediktu se bo naselilo še veliko prebivalcev in postajal bo vse večji. Imamo tudi svojo prostovoljno gasilsko društvo, pri tem društvu je 10 članov in 2 članici pri nas pa smo že tako napredni, da smo zgradili picerijo in pekarno.
Izven naselja Benedikt je tudi lovska družina, kjer je veliko članov.
V Benediktu se bo razvilo še veliko in upam, da bomo še naprej zelo uspešni.

 Živko Aleksander, 1. g    Srednja živilska šola Maribor

glohorsa.gif (146 bytes)

BISTRICA OB DRAVI

Spada pod občino Ruše. Bistrica je od Maribora oddaljena le 8 km. V Bistrici se je od začetka najbolj odvijalo kmetijstvo. Večina prebivalcev je imelo svoj kos zemlje. Kasneje so ostali tisti, ki so imeli največ zemlje. Ostali pa so se odselili v hiše in kasneje v bloke. Bistrica ob Dravi je bila včasih razdeljena na dva dela, Bistrica pri Limbušu in Bistrica pri Rušah. Vse to se je sedaj združilo in poimenovalo v Bistrico ob Dravi.
Po nastanku blokov v Bistrici leta 1984 je bilo več kot 60% mladih družin. To je pomenilo da moramo odpreti trgovine s prehrano ter tudi z oblačili, čez čas tudi mesnico. Ko je bilo to vse dovolj urejeno, je prišel čas za imena ulic: Novo naselje, Mirna ulica, Ulica 27. Decembra, Ob ribniku, Log, Industriska ulica itd. V Bistrici je bilo včasih tovarna po imenu Tobi. Tovarna je šla v stečaj in nastali sta dve novi firmi, Dom pet plast in Termo plast. Za starejše ljudi je ob Dravi mnogo sprehajalnih poti, po katerih se sprehajajo in igrajo mladi.
Cesta, ki je za trgovino nas vodi do Lovskega doma na Pečkah, dalje pa nas cesta vodi na Pohorje. Na Pečkah se največ ljudi zbere za 1.Maj. Pozimi pa se na Pečkah zberejo sankači in se spustijo po cesti navzdol, tisti ki je prvi je zmagal. Bistrica je zelo majhen kraj in nima svoje šole, zato morajo otroci v osnovno šolo v Limbuš ali Ruše. Tudi cerkve nimamo, imamo pa 3 kapelice in velik gasilski dom.

 Gregor Roškar, 1.g  Srednja živilska šola Maribor

glohorsa.gif (146 bytes)

PAMEČE

Jaz živim v Pamečah pri Slovenj Gradcu. Moj kraj ima bogato preteklost. Nekoč ko so še živeli Turki, je bilo v Pamečah drugače kot danes. Kmetje so živeli v hribih, doline še niso bile tako razvite. Ko so prišli Turki, so kmetje prižgali na hribih ogenj, da so drugi videli za kaj gre. Ko so Turki prišli naslednjič v napad, so naši kmetje pripravili na hribih kamenje ter so jih obmetavali in spuščali kamenje po hribu navzdol in od takrat naprej ni bilo več Turkov v naš kraj. Moj kraj je dobil ime, ko so naši kmetje Turkom metali panj. Turki so govorili panjmeče, zato se moj kraj imenuje Pameče. Danes pa je vse drugače, kraj je lepo urejen. Moj kraj ni velik, ampak ima nekaj prebivalcev. Ima 895 prebivalcev. Pri nas imamo tudi nekaj privatnikov, gostiln, trgovin, to pa so: ključarništvo Dular, vrtnarijo Ajtnik, picerijo Šafer in še bi lahko našteval...

No to je bil kratek opis mojega kraja.

Gorazd Šavc, 1.g Srednja živilska šola Maribor

glohorsa.gif (146 bytes)

CERŠAK

Kjer se danes razprostirajo ljubki griči naših s soncem obžarjenih Slovenskih goric pa tudi preko drugih dežel daleč okrog nas je v sivi davnini pred neštetimi milijoni let valovilo morje, ki ga sedaj učenjaki imenujemo Panonsko morje. Po mnogih tisočletjih je začelo morje odtekati proti vzhodu in preko naših krajev je začela valiti svoje vode reka, ki so ji učenjaki dali ime Karintijska reka, in je nekaka predhodnica Drave. Čez nekaj časa so te množine vode odtekle in tako se je dokončno izoblikovalo tukajšne zemeljsko površje. Nastalo je več verig podolgovatih gričev, katerih grebeni se razprostirajo v smeri severozahod - jugovzhod.To smer so dobile tudi večje vode, med njimi glavna reka naše pokrajine Drava. Naši griči pa so zaprli pot reki Muri, ki je lagodno pritekla od severa in baš tu, kjer se je srečala z današnjimi Slovenskimi goricami, bila prisiljena nadaljevati svojo pot ob njihovem vznožju proti vzhodu. Na izoblikovanje reliefa so vplivali tudi drugi dejavniki kot so mraz, vročina, sneg, led, rastlinstvo, živali in ljudje. Prvoten človek je bil ribič in lovec. Mnogo kasneje se je razvil v poljedelca in živinorejca. Prvotno so ljudje živeli posamezno oziroma kot družine, ki se niso družile in o kakem plemenu oziroma narodu ni govora. Prva enotnejša velika skupina ljudi, ki nosi ime in jo lahko primerjamo z današnjim narodom, so bili Iliri. Da so to prvi prebivalci Ceršaka, dokazuje zgodovinsko gradišče odkrito v gozdu nad ceršaško tovarno. Da so pozneje živeli tukaj Kelti kot nasledniki Ilirov, dokazuje keltski denar, ki so ga našli med izkopaninami. Kelti so dali med drugim tudi ime naši reki Muri. Kelte so kasneje pregnali Rimljani, ki pa so morali zapustiti ozemlje zaradi ljudstev, ki so prodirala k nam s severa. To so bili naši predniki Slovan in Germani, ki so tukaj ostali vse do danes. Ker je tukaj prevladoval hrastov gozd, in ker so prej rekli hrastu cer, je dobil kraj ime Ceršak. Avstrijci pa so ga poimenovali Zierberg, kar v prevodu pomeni dišeči vrh. Znano je, da so se pri nas pojavljale številne nalezljive bolezni, kar je terjalo veliko žrtev. Seveda ne smemo pozabiti na obe svetovni vojno v katerih je padlo veliko naših prednikov. Leta 1784 je bila v kraju ustanovljena šola. Šolskim namenom je služil ta prostor okrog 130 let. Nad 80 let sta na tej šoli poučevala šolmastra, ki sta istočasno opravljala posle cerkovnika in organista ter prejemala plačilo od cerkve in od faranov. Ko je ta šola prenehala delovati, so prebivalci morali pošiljati svoj mladi rod v šentiljsko šolo, kar je ob stanju takratnih poti in kolovozov posebno v slabem vremenu bil res pravi križev pot. Leta 1900 so ponovno ustanovili novo šolo, ki pa je bila Nemška. Ta šola je delovala vse do konca 2. svetovne vojne, nakar je nastala prva slovenska šola. Ker pa je začela šola propadati, so zgradili novo, ki ima štiri razrede, ostale štiri pa otroki opravijo v Šentilju. Leta 1888 je bila ob Muri ustanovljena tovarna lepenke. Tovarna je privlekla veliko ljudi, ki so se zaposlili v njej. Okrog tovarne so se začele graditi bloki in hiše. Tovarna je doživela veliko vzponov in padcev. Najhuje je bilo leta 1903, ko je tovarno zajel velik požar in jo uničil. Vendar tovarna se je obnovila in tako letos že praznuje 111. letnico. Z leti je Ceršak dobil tudi vrtec, ki je silno pomemben za takšno industrijsko vas. Leta 1947 so v tovarni ustanovili industrijsko gasilsko društvo, ki pa se je leta 1952 preimenovalo v prostovoljno gasilsko društvo. Društvo se je tekom let tudi po številu delujočih članov lepo razvijalo, saj šteje trenutno 40 aktivnih gasilcev. Prav tako se je kraj začel razvijati v smeri športa. Ustanovilo se je kegljaško društvo, ki je bilo nekaj časa eno najboljših v Sloveniji. Aktivni pa smo še v nogometu, strelstvu, tenisu,...itd. Kot vsi drugi kraji je tudi naš razdeljen na nekake podkraje, kot so Kozjak, Vodnice, Župnice, Polhnice, Oblane, Mliniže, Gris, Bold, Železne dveri, Grajte in Strmec. Pozabiti ne smemo tudi na našo pihalno godbo, ki je aktivna že zelo dolgo. Letos delavci tovarne še posebej skromno in ponosno praznujejo delovno zmago ob treh enicah delovanja z željo, da bi naslednje generacije svestne si žuljev, znanja in truda sedanjega in prejšnjih rodov zavestno prevzele dediščino v svoje roke po besedah slovenskega pesnike:

Na mesta njih, ki so živeli

za nas, čutili in trpeli

in pa umrli so za nas,

zdaj kliče nas usode čas.

Nik Jurgec, 1.g Srednja živilska šola Maribor

 

glohorsa.gif (146 bytes)

Legenda mojega kraja - Šempetra

Šempeter leži v Savinjski dolini ob reki Savinji.Savinjska dolina je znana po dolini zelenega zlata.Zeleno zlato pa je hmelj.Šempeter leži na 200 h površine.V Šempetru je znana Rimska nekropola in jama Pekel.Znana je tudi tovarna SIP Šempeter.

Kaj se je v zgodovini dogajalo v našem kraju.

Plavska koncesija:

Vsak lastnik ki je hotel plaviti les, je moral pri glavarstvu v Celju, ekspozitura Mozirje,vložiti prošnjo za dovoljenje.
V koncesijah piše na katerih rekah je dovoljeno plaviti.V Savinjski dolini je bilo dovoljeno:
-na Savinji od Letuškega mosta
-pritokih:-Na jezercih (2 kilometra pred izlivom v Savinjo.)
-po Globaši (2 kilometra pred izlivom v Savinjo)
-po Beli (Robanov kot)
Plavarska koncesija je vsebovala tudi posebne pogoje, pod katerim je bila plav dovoljena.
Gornjegrajska graščina, kakor so imenovali posest Marijin grad pri Nazarjih, je imelo pravico predplave v času od 15 marca do 20 aprila, ker je plavila največ dragocenejšega les in na daljši progi.Če ga ni mogla odplaviti v tem času, so lahko v manjših količinah plavili kadarkoli kasneje.V tem času so lahko drugi plavili le z dovoljenjem graščine.
Po Savinji in Dreti je bilo dovoljeno plaviti, če je bilo vode vsaj 32 centimetrov.Zato je morala gornjegrajska graščina pri lučkem, ljubenskem, nazarskem in gornjegrajskem mostu postavili vodomere.Za varovanje bregov je bilo potrebno postaviti brane in grablje.
Za neupoštevanje teh določb je bila zagrožena kazen od enega dneva do teh mesecev zapora, z globo od dveh do tisoč kron ali celo z izgubo plavske pravice.Ko je lastnik lesa vložil prošnjo za dovoljenje plavljanja, kot sem jih omenil v splošni koncesiji.

FURMANSTVO

Furmani so v preteklosti odigrali pomembno vlogo v prometu.Posebno je bila ta dejavnost razvita v Savinjski dolini.Za razmah furmanstva imamo več vzrokov:
-odrezanost Savinjske doline od ostalega sveta
-številne družine na kmetijah, zato je bilo potrebno poiskati dodatne vire zaslužka
-zelo razvita lesna trgovina, saj je bil les že nekdaj najpomembnejšo tržno blago v teh krajih.

1.Kdo so bili furmani
S furmanstvom se je ukvarjalo več kategorij prebivalstva.Prvo skupino tvorijo “strici”na kmetijah.Navadno so kmečke družine štele veliko otrok in le eden je po starših prevzel posestvo.Tisti, ki se niso poročili, so ostali doma in delali na kmetiji, dodatno pa so se ukvarjali s splavarstvom, furmanstvom int.
Mnogo pa je bilo kmetov-gospodarjev na kmetiji, katerim je bilo furmanstvo dodaten vir zaslužka.
Drugo skupino furmanov predstavljajo “hlapci”.Ti izhajajo iz kočarskih družin in so se zaradi zasluška morali udinjati na drugih kmetijah.Zaposlili so se kot furmani in prevažali pošto, potnike in tovor.Za obe skupini je značilno, da furmani razpolagajo s svojimi konji.., vozovi in opremo.
V tretjo skupino furmanov pa sodijo delavci, ki nimajo svojih konj in opreme, ampak opravljajo furmansko dejavnost poklicno za druge naročnike.Poleg tega opravljajo še kakšno drugo dejavnost, so na primer gozdni delavci, trdgovski ali gostinski delavci ipd.

2. Delo furmanov

Furmani so za fure uporabljali konje.Nihče iz naših krajov ni vozil z volovsko vprego.V Šempetru in v okolici so se z furmanstvom večinoma kmetje, vsi so imeli zemljo, a so se oprijeli furmanstva.Nihče se ni ukvarjal z to dejavnostjo poklicno.Furmanstvo je prihajalo iz roda v rod.Tako so bodoči vozniki že kot otroci vzljubili konje in se naučili z njim ravnati.Furmanski dan se je začel zgodaj zjutraj.Treba je bilo očistiti, nahraniti in napojiti konje.To delo je potekalo dve uri, ob petih zjutraj pa so krenili na pot.Če so bili na daljših vožnjah, so vmes krmili konje v furmanskih gostilnah.
Mnogokrat pa so od doma krenili že zvečer, saj je bil začetek njihovih voženj v drugih krajih.Včasih so že zvečer pred vožnjo naložili vozove, da so lahko zjutraj že na vsezgodaj krenili na pot.Furmani iz zgornje Savinjske doline so največkrat prevažali les.V sp.Savinjski dolinoi je bilo največ furmanov v okolici Šempetra, Vranskega , Ločice in Špitaliča.Prevažali so les, gramoz za ceste,drogove za daljnovode,premog in drogove za hmelišča itd.

 Robi Turnšek, 1.g Srednja živilska šola Maribor

glohorsa.gif (146 bytes)
 

ZGODOVINA DRAVOGRADA

Od 6.do 11.stoletja
Konec 6. stoletja so prihajali Slovenci koroškega naselitvenega toka iz Celjske smeri v prometno zelo ugodno ležeči dravograjski svet.Poseljevanje je omogočala močno ovanskoslovansko plemenska zveza,kot njeno sestavino so slovenci lahko jemali svojo bodočo domovino germanskim LANGOBARDOM in grški bizontinski državi.V drugi četrtini 7. stoletja so dravograjski Slovenci živeli v svobodni češkoslovenski Samovi in Valukovi plemenski zvezi,nato stoletja dolgo v samostojni kneževini Karantaniji.

ZAČETKI INDUSTRIJE V NAŠEM KRAJU
V prvi polovici 19. stoletja je delovalo v Dravogradu talilnica železa z visoko pečjo. V njej so talili žlindro iz prevaljske železarne. Povpraševanje po železu je bilo vedno večje, cene surovine železa pa visoke, zato je lastnik talilnice Josef Schanberger sklenil s prevaljsko železarno dogovor. Visoko peč, ki je merila 42 čevljev so zgradili nasproti Dravograda, tik ob Dravi vendar tako, da je bila varna pred poplavami. Visoka peč je nehala obratovati leta 1857.
Pred kakimi 150 leti je bila v Dravogradu tudi steklarna. O njenem začetku ni natančnih podatkov. Izdelovali so zboklo steklo.
Leta 1851-1852 so steklarno posodobili.
Leta1859 je bila na Bregu pri Dravogradu ustanovljena tovarna mazil, ki je zaposlovala 15 delavcev. Predelovali so smole in masna olja ter destilacijske odpadke, iz katerih so izdelovali kolomaze.
V dobi stare Jugoslavije je bila dravograjska rafinerija nafte največja v Dravski Banovi. Na tej lokaciji je danes grosistično skladišče Petrol ob Dravograjski elektrarni.

LEGA DRAVOGRADA
Ozemlje občine Dravograd je sestavni del Pohorskega podravja in leži na prometno zelo ugodnem predelu. Obsega dravsko dolino od državne meje do Trbonj, Spodje Mislinjsko dolino od Jedenti navzdol in sprednji del Mežiške doline. Kot občina obstaja Dravograd že od leta 1955 in meri 104,95 kvadratnih kilometrov. Skupno obodna dolžina občinske meje znaša 64,4 km, ki se začne na zahodu in meji med naseljema Libeliške gore in Strojne in konča na severovzhodu na meji med naseljema Kozji vrh nad Dravogradom in Mlake. Na vzhodu meji občina Dravograd z občino Radlje ob Dravi, na jugovzhodu z občino Slovenj Gradec in na jugozahodu z občino Ravne na Koroškem.

Andrej Volšak, 1.g Srednja živilska šola Maribor

glohorsa.gif (146 bytes)

SLOVENSKE KONJICE

(H/26 - glej zemljevid spodaj, spadajo med Dravinjske gorice, Slovenske Konjice) v Slovenskih Konjicah (322 m nadmorske višine), konjiški, Konjičani (1114, 2111, 4882 prebivalcev). So gospodarsko, zaposlitveno, oskrbovalno in kulturno središče zgornjega dela doline reke Dravinje leži ob severnem vznožju apnenčaste Konjiške gore (Stolpnik, 1012 m), na prehodu naplavne ravnice ob Dravinji v vinorodno terciarno gričevje na južnih obronkih podpohorskega dela Dravinjskih goric. Mestno naselje s sklenjeno pozidavo stoji ob Dravinji, na ledenodobni terasi in na vršaju pod gozdnato Konjiško goro. Tega je nasul potok, ki priteče izpod nje. Jedro naselja je ob vzpenjajoči se Partizanski cesti, od katere se proti zahodu odcepita Celjska in Šolska cesta. V to smer se mesto v zadnjem času širi tudi zaradi priključitve prej samostojnega naselja Pristave in dela Blata. Na severozahodu se mu je priključilo naselje Prevrat. Ker so Slovenske Konjice zavarovane pred hladnimi vetrovi s severa, imajo milo podnebje, neugodno pa vpliva bližina Konjiške gore, ki jim jemlje jutranje in večerno sonce. Območje je bilo poseljeno že v starem veku, o čemer pričajo najdbe ob nekdanji rimski cesti. V srednjem veku je naselje nastalo, ko so se tu začeli naseljevati Slovani, in že v 12. stoletju so bile Konjice sedež pražupnije. Kraj je prvič omenjen leta 1146, leta 1236 pa se že omenjajo konjiški tržani. Naselje se je razvijalo na križišču ceste Maribor – Celje in Vitanje – Poljčane in Ptuj, v varstvu gradu na strmi vzpetini nad mestom, kjer so še vedno razvaline Sarega gradu in najkrajšo pot čez Konjiško goro, pri tako imenovanem prehodu Konjske smrti. Konjiški grad, ki je bil prvič omenjen leta 1234 z imenom Castrum Gonuvviz, je bil v lasti gospodov Konjiških, Viltuških, Devinskih, Walseejskih in Tattenbachov. Odpuščen je bil v 18.stoletju. Zadnji lastniki so bili Windischgratzi; ti so kupili že razvaline. Tik nad Konjicami stoji srednjeveški dvorec Trebnik, ki je prav tako zamenjal več lastnikov. Park ob njem z velikimi drevesi ima baročne značilnosti. Omembe vreden je tudi geometersko urejen vrt Pipuš ob meščanski vili s konca 19. stoletja. Barokizirana gotska župnijska cerkev sv. Jurija je v osnovi že iz 11.stoletja. Je bogato opremljena z baročnimi freskami. Cerkev sv. Ane ob pokopališču je iz polovice 16. stoletja. Že v 18. Stoletju je bilo je bilo v naselju več usnjarn. Konjice so dobile pridevnik slovenske še le leta 1918, da bi se ločile od Konjice v Bosni. V zadnjem času so se Slovenjske Konjice razvile v središče s sedežem občine, pošto, z banko, s svetovalni-izobraževalnim centrom, temeljnim sodiščem, z zdravstvenim centrom, zavodom za zaposlovanje, zavarovalnicama in vzgojno varstvenimi organizacijami. Razvite so proizvodnje, storitvene in trgovske dejavnosti.

V mestu so še likovno razstavišče in muzejska spominska zbirka Frankolovski zločin. Kljub hitremu razvoju so Slovenske Konjice mesto postale še leta 1964. Privlačne so za izletnike, saj si je mogoče v bližini ogledati nekaj gradov, zanimivi so pohodi na Konjiško in Brinjevo goro in pogled razvalin žiške kartuzije. V Slovenskih Konjicah sta se rodila književnik Branko Rudolf (1904-1987) in pesnik Ivan Minatti (1924).

Bezina (H/26 - glej zemljevid spodaj, Dravinjske gorice, Slovenske Konjice), v Bezini (400 m nadmorske višine),bezinski, Bezinčani (268, 324, 412 prebivalcev). Razloženo naselje v podpohorskem delu Dravinjskih goric leži na obeh straneh ceste Slovenske Konjice-Oplotnica, ob potoku Bezinščici, ki tu priteče iz svoje doline v dolino reke Dravinje, in pod gričem Sv. Barbaro (428 m) z istoimensko cerkvijo na vrhu. Hiše so razložene po pobočjih slemen do Brinjeve gore (631 m) na severu in Škalske ceste na jugozahodu, kjer je zaselek Razbor. Na pobočju pod Brinjevo goro, kjer so ostanki višinske prazgodovinske in antične naselbine iz obdobja naseljevanja Slovanov, so vinogradi, povsod pa je precej sadnega drevja. Prebivalci so zaposleni predvsem v Slovenskih Konjicah in Zrečah.

 Kotnik Ernest, 1.f Srednja živilska šola Maribor

glohorsa.gif (146 bytes)krvavec.jpg (21854 bytes)

LEGENDA O KRVAVCU

Krvavec leži v občini Cerklje na Gorenjskem.Pozimi je pomembno smučarsko središče,poleti pa lepa razgledna točka. Nekoč je v gradu pod hribom živel mož, po rodu Ajd.Imel je dve prelepi hčeri.Nekega dne so za njiju izvedeli Turki.Šli so ju iskat.Hoteli so ju odpeljati, vendar je Ajd temu nasprotoval,zato so ga Turki ubili.Ajdovski deklici sta stekli na bližnji hrib ter začeli točiti krvave solze.Po hribu navzdol so tekli krvavi potoki.Zato je dobil hrib ime KRVAVEC.

Zapisal: Luka Capuder 5.a OŠ Davorina Jenka Cerklje

glopreda.gif (1037 bytes)