Letak, ki propagira prepoved trgovanja s tulipani

O tulipanih

Text Box: Tulipani izvirajo iz zahodne Azije, severne Afrike. Cvet tulipana je simbol Turčije (Tulipan je tudi nacionalni simbol Madžarske, najdemo pa ga tudi v Iranski zastavi ). 

Ime cvetic "tulipa" ali "tulipant" je pomenilo turško pokrivalo. Z njegovo obliko je primerljiva oblika cvetov. Iz tega imena se je v Evropi razvila beseda turban, pa tudi tulipan.

V Evropi, še posebej pa na Nizozemskem so postali tulipani zelo popularni. V 16. stoletju je eksplodirala t.i. 'tulipomanija'. Okrog 1610. leta se je tako razmahnila preprodaja čebulic tulipanov, da so tulipani dosegali celo ceno družinske hiše.

 

Neka anekdota pravi, da je znan francoski pivovar zastavil celo pivovarno za samo eno čebulico tulipana. Tulipomanija doseže take razsežnosti, da prodaja pristane na borzi, kjer doseže število 10 milijonov kosov prodanih čebulic. Vendar l. 1637 Nizozemska izda ukaz s katerim konča tulipomanijo in čebulice se začne kupovati in prodajati, tako kot vse drugo cvetje, po normalnih trgovskih zakonih.

Tulipani, ki jih gojimo danes po vrtovih so v srednjo Evropo prišli iz Turčije v 16. stoletju. Nemški poslanik na turškem dvoru jih je prvič videl na svojem potovanju v Carigrad.

 

Tulipanove čebulice so najprej prišle v Evropo z namenom prehranjevanja, šele kasneje so ugotovili, da te niso preveč užitne, zato so tulipani pridobivali predvsem lepotno veljavo.

Iranska zastava s tulipanom v sredini

V njegovi domovini, Perziji, je bil visoko cenjen okras vrtov in pesniki so ga slavili kot podobo lepote, ljubezenske vznesenosti in nepotešljivega hrepenenja. Njegova simbolika je podobna simboliki vrtnice. Visokorasla cvetlica, ki na vitkem steblu dviga cvet k soncu, je podoba zaljubljenca, ki dviguje lice k soncu svoje ljubezni.

 

Tulipan je hitro stopil v krščansko ikonografijo, kot podoba božje ljubezni, ki dviga razprti cvet k soncu in ga zapre ob sončnem zahodu, a je kljub krščanskim vsebinam ostal simbol tulipana v Evropi bolj posvetne narave.

Simbolika tulipana

Tulipan je zelnata trajnica s čebulico. Spada v družino lilijevk. Poznamo okoli 100 različnih vrst. Njegovi listi so dolgi in široki. So pritlični ali pa rastejo tudi iz stebla.

Kot pri večini enokaličnic, so tudi pri tulipanu čašni listi podobni venčnim.

Razmnožujejo se s podzemnimi čebulicami. V naravi so navajeni na topla in suha poletja. Zato v čebulico shranjujejo hranilne snovi, da preživijo dolgo obdobje mirovanja.

Tulipani imajo najraje bogato, prepustno zemljo.

 

 

Zakaj imajo nekateri tulipani progaste lise?

Listne uši, sesajo rastlinske sokove in prenašajo mozaične viruse, kar povzroča lisaste cvetove in progaste lise.

Sadimo jih od septembra do začetka novembra.

Po cvetenju pustimo čebulice v zemlji, dokler listi ne porumenijo in se posušijo.

Značilnosti tulipanov

Na vrtovih lahko najdemo: divje in vzgojene tulipane.

Divji tulipani zrastejo 15-40 cm visoko in cvetijo od marca do maja.

Vzgojeni tulipani zrastejo nekoliko višje (do 70 cm visoko), čeprav poznamo tudi razne pritlikave sorte. Cvetijo od srede aprila do konca maja.

Nasveti za uspešno vzgojo tulipanov

· Podobno kot večina čebulic imajo najraje topla sončna rastišča z dobrim odtekanjem vode.

· Kvaliteta tal je pomembna tudi pri tulipanih. Lahka peščena tla izboljšamo z dodatkom komposta, težka glinasta tla pa z dodatkom peska.

· Tulipane sadimo v skupinah. Izkopljemo sadilno jamo, v katero položimo čebulice (med njimi pustimo za dve višini čebulice prostora). Jamo previdno zapolnimo.

· Nekateri tulipani so dobro obstojni in jih ni potrebno izkopati.

· Po cvetenju odrežemo cvetno steblo, da rastlina svojo energijo usmeri v kopičenje zalog v čebulici. Ko listi porumenijo lahko čebulice tudi izkopljemo, odstranimo zemljo in jih uskladiščimo na suhem hladnem mestu.

The Daffodil and Tulip Project