<%@LANGUAGE="VBSCRIPT" CODEPAGE="1250"%> Untitled Document

Comenius 1 - Šolska partnerstva

Sodelujoče šole:
Ysgol Gyfun Bro Morgannwy iz Walesa
Leininger – Gymnasium iz Nemčije
OŠ Franceta Prešerna Kranj iz Slovenije

Naslov projekta: Aspects of Youth

Teme:
Šolsko leto 2001/2002 Pripravljalni sestanek v Walesu
Šolsko leto 2002/2003 Predstavitev okolja in življenja mladih pri nas

Namen projekta: Namen tega projekta je, da učenci raziskujejo različna področja svojega življenja, kot so šport, glasba, moda, pripravijo članke o tem, in opišejo kraj, iz katerega prihajajo.

 

Koordinatorji:
Ga. MeinirThomas , Wales
G. Reinhard Schwarze, Nemčija
Ga. Mojca Smerke, Slovenija

Skupina učencev v projektu


AKTIVNOSTI:
2001/02
V mesecu novembru smo se zbrali v Walesu predstavniki šestih držav - Velike Britanije, Nemčije, Norveške, Srbije in Črne gore, ter Slovenije. Na sestanku smo se dogovorili o sodelovanju v projektu Aspects of Youth. Na sestanek je odšla ga. Mojca Smerke, ki je tudi vodila projekt na naši šoli.
Predstavitev šole v Walesu

2003/2004
V šolskem letu 2002/2003 je naša šola sodelovala v mednarodnem projektu Evropske unije Comenius 1. Sodelovanje je potekalo med našo šolo ter šolo Ysgol Gyfun Bro Morgannwy iz Walesa in Leininger – Gymnasium iz Nemčije. Sodelovali so predvsem učenci 8. b razreda. Naslov projekta je bil Aspects of Youth in je potekal v angleščini.
Učenci so raziskovali različna področja svojega življenja, kot so šport, glasba, moda, pripravili pa so tudi krajši članek, v katerem so opisali kraj, iz katerega prihajajo.
Glasbeni navdušenci so šli na koncert Pop Stars v mesecu decembru. Napisali so reportažo o nastopajočih ter pripravili intervju s pevcem Sebastjanom.
V februarju so modni kreatorji predstavili svoje skice in predloge za šolsko modo v Evropski uniji ter predstavili svoja oblačila.
Športni navdušenci so opisali svoj najljubši šport ter pokazali, da ni šport samo nogomet. Ukvarjajo se z mnogimi športi, kot so plezanje, smučanje, karate in še marsikaj neobičajnega.
Kot posebna izdaja evropskega časopisa je izšla številka Moj kraj. Tako so učenci spoznali še druga mesta in predstavili Kranj z okolico.
Po končanem projektu so svoja opažanja predstavili v časopisu, ki je hkrati izšel tudi v Nemčiji in v Walesu. Učenci so projekte pripravili samostojno, doma in v šoli, kjer so dobili končno obliko s pomočjo računalnika. Pri tem so se naučili delati za skupen cilj, uporabljati računalnik, in kar je najpomembneje, komunicirali so v angleščini.
To pa je verjetno bila za marsikoga najtežja naloga, še posebno, ko smo v mesecu maju obiskali naše prijatelje iz Nemčije. Tja smo se odpravili s šolskim kombijem in čeprav je vožnja trajala osem ur, smo tja prispeli precej navdušeni. Novi prijatelji so nas čakali na šoli in odpeljali naše učence na svoje domove. Učenci so sodelovali pri vsakdanjem šolskem življenju na gimnaziji, skupaj smo se odpeljali na ogled mesta Mainz ter zadnji dan še okrepili prijateljske vezi na skupnem pikniku.
Vsi upamo, da bomo še naprej ohranili vezi prijateljstva ter se naučili še veliko zanimivih stvari drug o drugem.